Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μερακλής ο άνθρωπος


Τραγούδια από τη Λέσβο και τη Σμύρνη

Με τους Νίκο Καλαϊτζή-Μπινταγιάλα και Στρατή Ράλλη

Με ένα εύστοχο τίτλο «ο μερακλής ο άνθρωπος», ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» τιμούνε δύο σημαντικούς μουσικούς και συγχωριανούς τους, τον Νίκο Καλαϊτζή-Μπινταγιάλα και το Στρατή Ράλλη. Πολλά από τα τραγούδια εδώ έχουν εμφανισθεί σε άλλες ηχογραφήσεις από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, αλλά πέρα από αυτό, έχουμε ένα σύνολο παραδοσιακών τραγουδιών από το νησί μας και τη Μικρά Ασία, που αν μη τι άλλο δίνουν το χρώμα του νησιού και των απέναντι παραλίων όπως καρσιλαμάδες, ζεϊμπέκικα και συρτοί. Οι δύο τιμώμενοι «μερακλήδες» με τις φωνές τους, μας θυμίζουν όλα τα καλά μεράκια του γλεντιού και κεφιού. Πράγματι το τραγούδι που έδωσε και το τίτλο του δίσκου δίνει και την εικόνα του μερακλή:
Ο μερακλής ο άνθρωπος πονάει μα δε το λέει,

Κι αν τραγουδάει, ρε ψεύτη ντουντιά, μέσα η καρδιά του κλαίει…

Ο σκοπός πατάει επάνω στο γνωστό μας ζεϊμπέκικο «Αϊβαλιώτικο» με πολυταξιδεμένους στίχους της Μικράς Ασίας. Τραγούδι λιγότερο γνωστό, σήμερα έχει ενταχθεί στο ρεπερτόριο των μουσικών και στα γλέντια των Μυτιληνιών μετά από τον Αϊβαλιώτικο.
Είκοσι δύο τραγούδια, μεταξύ των οποίων, Η Πέργαμος, Ανάθεμα τον αίτιο, Τα Ξύλα, Εγγλεζίτσα, Στη πληγωμένη μου καρδιά, Συλιβριανό κα. είναι αρκετά για να κάνουν από μόνα τους για ένα μικρό γλέντι…Στο σαντούρι ο Μπινταγιάλας και στο βιολί ξεχωρίζει ο Κυριάκος Γκουβέντας. Πολύ ενδιαφέρον είναι και οι σχολιασμοί των τραγουδιών από τον Γιώργο Κωστάντζο.

Παναγιώτης Αγιακάτσικας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου