Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Κίνηση Γονέων για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Μυτιλήνης


Υπόμνημα

Προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Προς τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Όπως γνωρίζετε το πρόβλημα με τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στη Μυτιλήνη και στα Πάμφιλα εμφανίζεται αυτή τη χρονιά ιδιαίτερα οξυμένο. Αποτέλεσμα της έντασης του προβλήματος είναι και η Κίνηση Γονέων για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στη Μυτιλήνη που δημιουργήθηκε από την αυθόρμητη αντίδραση δεκάδων γονέων.
Ανεξάρτητα από τους λόγους που συνέβαλλαν σ’ αυτό (οικονομική κρίση, περιορισμός των κοινωνικών δαπανών κ.ά.), το γεγονός και μόνο ότι τα 3/4 των αιτήσεων στους Παιδικούς Σταθμούς και τα 2/3 στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Μυτιλήνης έχουν απορριφθεί, δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στους εργαζόμενους και άνεργους γονείς. Που θα αφήσουν τα παιδιά τους για να εργαστούν; Που θα τα αφήσουν αν είναι άνεργοι και αναζητούν εργασία; Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση αυτή οδηγεί σε κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα. Σ’ αυτές τις συνθήκες τα παιδιά γίνονται αντιληπτά περισσότερο ως βάρος και όχι ως χαρά και ελπίδα για το μέλλον που είναι. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφτεί τις επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η αντιμετώπιση από την κοινωνία στον προσωπικό και κοινωνικό ψυχισμό αυτών των παιδιών.
Εντούτοις τα παιδιά πρέπει να παρακολουθήσουν τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, όχι μόνο για να διευκολυνθούν οι γονείς τους να εργαστούν και κυρίως οι άνεργες και εργαζόμενες γυναίκες, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αμβλυνθούν οι υπάρχουσες κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες, αλλά και επειδή η ανατροφή, η παιδαγωγική παρακολούθηση και η κοινωνικοποίηση των παιδιών δεν είναι αγγαρεία, αλλά μια κρίσιμη κοινωνική λειτουργία, την οποία οφείλει εξ’ ολοκλήρου να αναλάβει η κοινωνία. Μ’ αυτή την έννοια θα πρέπει να προσφερθούν θέσεις για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την κοινωνική και εισοδηματική τάξη των γονέων τους.
Συνεπώς η διαμόρφωση των συνθηκών (υποδομές, κυρίως όμως ειδικό και βοηθητικό προσωπικό) για την αποδοχή όλων των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, δηλαδή 157 νήπια για τους Παιδικούς και 30 βρέφη για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Μυτιλήνης, συνιστά το στοιχειώδες που μπορεί να προσφέρει μια οργανωμένη πολιτεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της.
Αντιλαμβανόμαστε το πεπερασμένο των πόρων και των μέσων σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, παρόλο που δεν συμβάλαμε όλοι κατά τον ίδιο τρόπο σ’ αυτήν, -«άλλοι πλούτισαν και άλλοι πληρώνουν»- εντούτοις η άμεση έγκριση επιπλέον 15 θέσεων ειδικού και βοηθητικού προσωπικού θα μπορούσε να αμβλύνει εν μέρει την οξύτητα του προβλήματος. Αλλιώς η οικονομική και η κοινωνική εξουθένωση των εργαζομένων και άνεργων γονέων είναι προδιαγεγραμμένη. Σ’ αυτούς δεν απομένει άλλο από το να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, γεγονός που, αν σκεφτεί κανείς και την επικείμενη αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, θα σημάνει την κοινωνική τους εξάντληση ενώ θα περιέλθουν σε μια κατάσταση ανέχειας και φτώχειας, καθώς θα στερηθούν τους αναγκαίους για να ζήσουν πόρους. 
  
Παρακαλούμε όπως προσέλθετε στη  συνάντηση  της κίνησης γονέων για τους παιδικούς σταθμούς στην πόλη της Μυτιλήνης (Σάββατο 4-9-2010, στις 19:30, πάρκο Χατζηδήμου/Μυτιλήνη).
 
ευχαριστούμε πολύ
 

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου