Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΜΟΛΥΒΟΣ - ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΚΑΜΝΙΑΣ


Καλώς ήρθατε στον γοητευτικό Μόλυβο. Έναν από τους ομορφότερους προορισμούς του κόσμου.
Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού, η οργανωμένη κοινωνική ζωή και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του θα σας κερδίσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή.
H πόλη της Mήθυμνας –ο σημερινός Mόλυβος– βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Τα ευρήματα αποδεικνύουν πως το χωριό τούτο κατοικείται από την εποχή του Χαλκού και ότι ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας.
H αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη της πολυκύμαντης και πολυτάραχης ιστορίας του. H πολιτεία, που είναι ριζωμένη πάνω στο βράχο όπου δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο, φτάνει μέχρι τη θάλασσα.
Ο σημερινός οικισμός είναι απλωμένος γύρω και κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο. Όλα τα σπίτια έχουν χτιστεί με πέτρα ή ξύλο και η δομή τους είναι εντυπωσιακά πυκνή ανάμεσα σε ένα δίκτυο καλντεριμιών. Μαζί με τις αυλές και τα μπαλκόνια συνθέτουν ένα σύνολο ξεχωριστής ομορφιάς και εξαιρετικού πολεοδομικού ενδιαφέροντος, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.
Στο Mόλυβο σώζονται πολλά αρχοντικά, που χρονολογούνται από το τέλος του 18ου αιώνα. Ένα από αυτά είναι του Γιαννάκου, το οποίο διακοσμείται από περίτεχνες τοιχογραφίες.
 

Mόλυβος ο διάσημος και μοναδικός 
Μεγάλα ξενοδοχεία, πολλές μικρές μονάδες ιδιαίτερα προσεγμένες, ταβέρνες και εστιατόρια και ένα μαγευτικό εμπορικό κέντρο όπου θα βρείτε ό,τι καλόγουστο λαχταρά η ψυχή σας. Σταθείτε οπωσδήποτε στις κρεμασμένες βεράντες για καφέ και γλυκό. Το γαλακτομπούρεκο και η λεμονόπιτα της «Μπλε Αλεπούς»... από τα καλύτερα! Μαγευτείτε από το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου. Διάσημο χωριό ο Μόλυβος είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη της Ελλάδας. Γοητεύει τα πλήθη των τουριστών που συρρέουν απ’ όλο τον κόσμο, προκειμένου να τον γνωρίσουν και να σεργιανίσουν στα πλακόστρωτα σοκάκια του!
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι, παρότι αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, κατάφερε να αντισταθεί και να διατηρήσει ακέραια τη φυσιογνωμία και το χρώμα του.
Σε τούτο τον τόπο δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείτε. Τα τελευταία 100 χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και αποτελεί πόλο έλξης υψηλού τουρισμού. Αυτό σίγουρα το οφείλει όχι μόνο στη σπάνια αρχιτεκτονική ταυτότητα και τις παραλίες του, αλλά και στη ζεν αύρα του, που όσο πιο πολύ τη βιώνετε, τόσο περισσότερο δεν θα θέλετε να την αποχωριστείτε.
Όλες οι ώρες του 24ώρου παίρνουν άλλη διάσταση στο Μόλυβο. Μπαράκια, ταβέρνες, καφέ, clubs και εστιατόρια, ανθοπωλεία, καθαριστήρια, ζαχαροπλαστεία, κοσμηματοπωλεία, τουριστικά και κεραμικά είδη, πρακτορεία τύπου, κάβα με εξαιρετικά κρασιά απ’ όλο τον κόσμο, οργανωμένο πάρκινγκ έξω από το ιστορικό κέντρο, όλα δίνουν ένα έντονο «παρών» και τον τοποθετούν στα top του νησιού. Ο Μόλυβος δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Χρόνο με το χρόνο ανανεώνει και αναβαθμίζει το τουριστικό του προφίλ επιβεβαιώνοντας τη φήμη του, σαν ένας all time classic κορυφαίος προορισμός.

Το λιμάνι
Στην άκρη του οικισμού θα θαυμάσετε ένα από τα πιο  κοσμοπολίτικα και, ταυτόχρονα, γραφικά λιμανάκια της Ελλάδας και δεν θα ξέρετε σε ποιο ταβερνάκι να πρωτοκαθίσετε για ούζο και μεζέ ή για το πρωινό σας, που σε ορισμένα από αυτά είναι ιδιαίτερα φροντισμένο. Μέρος με ναυτική κουλτούρα, είναι ίσως από τα λίγα μέρη της Ευρώπης που ακόμα διαθέτει τις τράτες τα περίφημα γρι - γρι που ακόμα βγαίνουν το σούρουπο στη σειρά για την ψαριά της ημέρας.
Τα ψαροκάικα και τα κότερα που είναι αραγμένα στο μόλο αποτελούν ένα θαυμάσιο και χαλαρωτικό θέαμα.
 

Ελιτίστικο life style
Η μικρή κοινωνία του Μολύβου είναι  ιδιαίτερα φιλική και φινετσάτη.  Μαζί με τους ντόπιους πολλοί ξένοι – Έλληνες και αλλοδαποί-   λάτρεψαν τον τόπο και τον επέλεξαν για εξοχική ή και μόνιμη κατοικία τους. Πολλοί από τους διάσημους jet set  επώνυμους και φανατικούς διανοούμενους εποικιστές του, επικεντρώνονται στην ποιότητα και τη διαχρονική glam όψη του χωριού. Εδώ, στα πλήρως ανακαινισμένα αρχοντόσπιτά τους συναντώνται τα καλοκαίρια αλλά και τις άλλες εποχές, καθώς διατηρούν ένα συχνό πηγαινέλα που ενισχύει την άκρως intellectual ατμόσφαιρα. Πλήθος καλλιτεχνών, μουσικών, ζωγράφων, ποιητών, μαζεύεται στο Μόλυβο. Επιστήμονες, γιατροί, γκαλερίστες και γενικώς άτομα με υψηλό βαλάντιο και αισθητική αποτελούν τους glamorous κατοίκους αυτού του χωριού που εναρμονίζονται πλήρως με τους φιλόξενους  ντόπιους.

Μια χαλαρή καθημερινότητα
Η ζωή συνήθως κινείται έξω από τα σπίτια. Στα ταβερνεία, τα μπαράκια, τον υπέροχο κεντρικό μαγαζότοπο με τα αιωνόβια σαλγκίμια (γλισίνες). Μόνο φανταστείτε την άνοιξη τα ανθισμένα μοβ τσαμπιά! Αλλά και στις βεράντες των υπέροχων σπιτιών, παρέα με ατέλειωτα πρωινά καφεδάκια, ούζα με θέα το Αιγαίο και απογευματινά ηλιοβασιλέματα.

Μη χάσετε
Τη ψητή σαρδέλα και την παστή παλαμίδα στα γραφικά ταβερνάκια του λιμανιού
Τις αυλές με τ’ αγιόκλημα, τις μπουκαμβίλιες και τα γιασεμιά
Το καλντερίμι με τα σαλγκίμια στο κέντρο της αγοράς του Μολύβου που ανακηρύχτηκαν διατηρητέα όπως ο ίδιος ο οικισμός.
Τα σκουπισμένα σοκάκια, τις περιποιημένες Μολυβιάτισσες που ακολουθούν ένα extra chic ντύσιμο, ακόμα και για να πάνε στο μανάβη.

Εφταλού
Σε απόσταση 4 χλμ. βορειοανατολικά από το Mόλυβο βρίσκεται η Eφταλού, με τις όμορφες δαντελωτές ακρογιαλιές και την απέραντη θέα προς τη Mικρά Aσία – κάποιο σημείο της βρίσκεται τόσο κοντά, που θα ακούσετε τα κοκόρια και τα κλάξον των αυτοκινήτων της απέναντι ακτής. Στην άκρη βρίσκονται τα περίφημα ιαματικά λουτρά, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και εξαιρετική ταβέρνα με νόστιμα μαγειρευτά και φρέσκα ψάρια.
 

Βαφειός  
 Όποιος ντόπιος σας μιλήσει για το Βαφειό το σίγουρο είναι πως θα ξεκινήσει από το μεζεδοπαίχνιδο στα παραδοσιακά ταβερνεία του. Μικρό χωριό σκαρφαλωμένο στις δυτικές πλαγιές του όρους Λεπετύμνου στο δρόμο προς Σκαμνιά,  με θέα στον οικισμό του Μολύβου – δείτε  το βράδυ το φωτισμένο κάστρο-  στο πέλαγος και στο ακρωτήρι Μπαμπά της Μικράς Ασίας. Οι ταβέρνες του φημίζονται για την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, καθώς τον καθιστούν γαστρονομικό προορισμό του νησιού.
Το ηλιοβασίλεμα και η θέα  θα σας συγκλονίσουν.
Ο Βαφειός ήταν αγροτικός οικισμός στα σύνορα του αρχαίου «ΤΕΜΕΝΟΥΣ» της αρχαίας Μήθυμνας και πήρε το όνομά του από τη βαφή των ρούχων και υφαντών των αρχαίων Μηθυμναίων, που γινόταν στα βαφεία με φυτικά υλικά.

Άργενος   
Ανατολικά βρίσκεται η Άργενος, ένα μικρό χωριό κουρνιασμένο στα βράχια του βουνού, σαν αετοφωλιά. Η περιοχή παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον και φυσική ποικιλία: αιωνόβιες καστανιές, βραχώδη οροπέδια, κάθετα κομμένα βράχια και, λίγο πιο πέρα, επάνω από το δρόμο, τα χαλάσματα του εγκαταλειμμένου χωριού Χάλικα. Λόγω της καθίζησης που υπέστη, οι κάτοικοί της μετακινήθηκαν λίγο πιο κάτω, στον νεόκτιστο Λεπέτυμνο. Ο δρόμος οδηγεί στην παραλία με τα θερμά νερά.
Στην Άργενο λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Βιβλιοθήκη Λεσβιακών Γραμμάτων στο σπίτι του Λέσβιου φιλόλογου και γραμματολόγου Γιώργου Bαλέτα (1907-1989).

Σκαμνιά
Tο χωριό αυτό είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με αρχοντόσπιτα, στενά καλντερίμια, γραφικές ανηφοριές, όμορφη πλατεία και εξαιρετική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
H Σκαμνιά είναι η γενέτειρα του πεζογράφου, δημοσιογράφου και ακαδημαϊκού Στράτη Mυριβήλη(1890-1969).. Στο χωριό σώζεται το πατρικό του σπίτι και στην πλατεία της Σκάλας δεσπόζει η μουριά στον ίσκιο της οποίας ξεκουραζόταν και έγραφε. Εκεί, το γραφικό ταβερνάκι της πλατείας σερβίρει εξαιρετικούς ντόπιους μεζέδες σε ασυναγώνιστες τιμές και με πολύ προσωπικό σέρβις.  

Σκάλα Σκαμνιάς

Είναι πασίγνωστη για το εκκλησάκι πάνω στο βράχο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το πολυδιαβασμένο έργο του Mυριβήλη «Παναγιά η Γοργόνα». Είναι από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού και διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εξαιρετικές ταβέρνες πάνω στο κύμα - γνωστές για το φρέσκο ψάρι τους -  και ωραίες μικρές παραλίες για μπάνιο, με καλύτερη τη βοτσαλωτή Kάγια. Από εδώ μπορείτε να οδηγήσετε παραλιακά στο βατό χωματόδρομο all the way, προκειμένου να φτάσετε  από άλλο δρόμο στο Μόλυβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου