Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΕΙΡΗΝΗΓιορτάζουμε σήμερα 5 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Ειρήνη γεννήθηκε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας και το αρχικό της όνομα ήταν Πηνελόπη. Οι γονείς της ονομάζονταν Λικίνιος και Λικινία. Ο πατέρας της ήταν έπαρχος. Από έξι χρονών η Πηνελόπη άρχισε την σχολική της εκπαίδευση, σε έναν από τους πιο σοφούς διδάσκαλους της εποχής της, τον Απελλιανό. Της δίδαξε πολλά ο σοφός διδάσκαλος, ένα, όμως, που δεν της δίδαξε, ήταν για τον Χριστό. Όπου αυτό το κατόρθωσε αργότερα μια γυναίκα χριστιανή που ήταν υπηρέτρια του Λικινίου. Η Πηνελόπη ένιωσε μεγάλη χαρά που έμαθε την πραγματική αλήθεια για την Χριστιανική πίστη, αμέσως μετά βαπτίσθηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Ειρήνη. Από τη στιγμή που βαπτίστηκε Χριστιανή ξεκίνησε μια δύσκολη πνευματική πορεία. Όταν ο Λικίνιος πληροφορήθηκε ότι η κόρη του έγινε Χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου, για να τη σκοτώσει με κλοτσιές. Αλλά από Θαύμα το άλογο στράφηκε εναντίον του Λικινίου και τον σκότωσε. Τότε, επικράτησε μεγάλη σύγχυση μεταξύ των ατόμων που ήταν παρών στο γεγονός αυτό. Τότε, η Αγία Ειρήνη τους καθησύχασε με τα λόγια του Χριστού: «Παντα δυνατα τω πιστευοντι» (Μαρκ. θ΄ 23). Δηλαδή, όλα είναι δυνατά σ'εκείνον που πιστεύει. Και πράγματι, με θαυμαστή πίστη προσευχήθηκε και ο πατέρας της σηκώθηκε ζωντανός. Τότε, οικογενειακώς όλοι βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Της Αγίας Ειρήνης οι δοκιμασίες και τα μαρτύρια ήταν πολλά. Αλλά πάντα έβγαινε ζωντανή μέσα από αυτά, διότι είχε μεγάλη και ζωντανή πίστη. Περιόδευσε σε αρκετούς τόπους και δίδαξε το Λόγο του Θεού και έκανε πολλά Θαύματα, ιδιαίτερα με το παράδειγμα της ζωής της. Στο τέλος, αποσύρθηκε σε ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο όπου έζησε με προσευχή και άσκηση, μέχρι τη στιγμή που παρέδωσε τη ψυχή της στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Εἰρήνης τὸν ἄρχοντα, ἰχνηλατοῦσα σεμνή, εἰρήνης ἐπώνυμος, δι' ἐπιπνοίας Θεοῦ, ἐδείχθης πανεύφημε, σὺ γὰρ τοῦ πολέμου, τᾶς ἐνέδρας φυγοῦσα, ἤθλησας ὑπὲρ φύσιν, ὡς παρθένος φρονίμη, διὸ Μεγαλομάρτυς Εἰρήνη, εἰρήνην ἠμὶν αἴτησαι.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός



πηγή :agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου