Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Δημοσίευμα Εφημερίδας Emprosnet

Τέχνες & Ψυχαγωγία


Με μεγάλη χαρά κ ικανοποίηση σήμερα είδα δημοσιευμένο στο www.emprosnet.gr το ακόλουθο άρθρο,που αναφέρει το group μας στο facebook.


«Μωρέλι μ’ τα ματέλια ‘ς…»29/05/2009
Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γκρουπ δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες στο Facebook με τίτλο «ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ». Και λέμε δημοφιλές, γιατί μέχρι σήμερα αριθμεί 3.361 μέλη! Συζητήσεις μεταξύ των μελών του γκρουπ, φωτογραφίες από διάφορα μέρη του νησιού και κείμενα σχετικά με τη μυτιληνιά διάλεκτο θα συναντήσει κανείς στη σελίδα.

«Αυτό του group φτιάχκτι για να μη ξιχάσουμι τ’ διάλικτο μας. Είνι ούλ’ ιυπρόσδεκτ’, Μυτιλήν’, Αγιάσου, Γέρα, Πλουμάρ’, Καλλουνή, Μόϊλβους, Μπαϊλτζικ, Χίδηρα κι ότ’άλλου ξέχασα. Κ για όσοι ντριπόντιν... στ’ μαλακού... Κ όσο για κάποιους που θέλουν μετάφραση... Θα την έχουν...!!! Γράφετε κ κάτι στα μυτιληνιά όσοι θέλετε... Ευπρόσδεκτο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημιουργός, που με πολλή αγάπη έχει συγκεντρώσει υλικό σχετικό με την τοπική διάλεκτο της Λέσβου.
«Σήμερα, και κυρίως ύστερα από το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι τοπικές διαφοροποιήσεις της νεοελληνικής γλώσσας (διάλεκτοι) παρουσιάζουν εικόνα παρακμής, και σε μερικές περιπτώσεις έχουν εξαφανιστεί εντελώς (π.χ. η μικρασιατική διάλεκτος της Καππαδοκίας). Γενικά οι νεοελληνικές διάλεκτοι αποτελούν σήμερα στοιχείο πολιτισμικής παράδοσης παρά ζωντανή γλώσσα.
Τα Λεσβιακά ιδιώματα, όπως και όλα τα νεοελληνικά γενικότερα, κάτω από την πίεση κοινωνικοοικονομικών παραγόντων (αλλαγή στις δομές των παραδοσιακών κοινωνιών που συντηρούσαν τις τοπικές γλωσσικές μορφές) και της ευρείας χρήσης της κοινής μορφής της Νέας Ελληνικής (εξάπλωσή της μέσω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και των Μ.Μ.Ε.) όχι μόνο χρησιμοποιούνται από όλο και λιγότερους ομιλητές (κυρίως ηλικιωμένους), αλλά και συνεχώς αλλοιώνονται σε όλα τους τα επίπεδα (φωνητική, μορφολογία, λεξιλόγιο), τείνοντας να αφομοιωθούν με την κοινή Νέα Ελληνική», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δημιουργός του γκρουπ. Για το λόγο αυτό στην ιστοσελίδα του γκρουπ παρουσιάζει ένα μέρος των χαρακτηριστικών της λεσβιακής διαλέκτου.

Στα μυτιληνιά…
Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα μηνύματα μελών του γκρουπ, που φανερώνουν την επιτυχία του. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- «morelia tou groupel einai k poly g….!! opoious to kanei bravou’t»
- «γεια σας παιδιά.. θα ήθελα τη βοήθεια σας.. έχω αναλάβει μια εργασία με θέμα τη Μυτιληνιά διάλεκτο και θέλω να παραθέσω ένα (σοβαρό) κείμενο της διαλέκτου... εχω ψάξει άλλα δεν βρήκα κάτι... μήπως γνωρίζεται κάποιο σχετικό βιβλίο ή καποιο site που να έχει τετοια κέιμενα; θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθεια σας αν γνωρίζεται κάτι παρακαλώ απαντήστε μου»
- «Αϊντε μουρέλια ‘μ τσις μέρις μετρούμ’ για να οσμίσουμε τα χωματέλια ‘ς»
- «Αναγια γιε μ φουρλαντσα»
- «ΣΑΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑ! ΚΑΙ ΑΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ... ΜΠΙΠ! ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΗ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ!»
- «ΝΤΑΓΙΑΝΑΜΑΝΤΙ!!!!!»
- «Ε ΜΠΟΥΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ Τ'ΧΑΡΑ Μ’ Π’ΤΟΥΔΑ ΤΟΥΤΟΥ. ΤΟΥ ΘΕΜΑ ΕΙΝΙ ΠΟΥΣ ΕΥΚΟΥΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΤΙΛΟΥΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨ’Σ. ΑΜΑ ΜΠΟΥΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣ ΠΛΑΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΥΛΑΒ’ΚΑΘΩΣ Μ’ΛΟΥΜΙ.»
Ολοκληρώνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως προκαλεί έκπληξη, ευχάριστη θα έλεγε κανείς, το γεγονός πως τη μυτιληνιά διάλεκτο τη μιλούν και τη γράφουν, όπως θα δει κανείς στο γκρουπ, ακόμα και νέα παιδιά ή και παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί καν στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου