Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πριν από 1500 χρόνια ο Δεσπότης της Καισαρείας στην Καππαδοκία ήταν ο Μέγας Βασίλειος. Την πόλη επιβουλεύονταν διάφοροι εχθροί, μεταξύ αυτών ο Έπαρχος Καππαδοκίας, ο οποίος πήγε με το στρατό του και με άγριες διαθέσεις στον Μέγα Βασίλειο και απαίτησε από αυτόν να ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να του παραδώσουν ότι πιο πολύτιμο είχαν σε χρυσάφι και άλλα τιμαλφή.

Οι κάτοικοι της Καισαρείας, παρότι ήταν φτωχοί, μάζεψαν όλα τους τα πολύτιμα αντικείμενα και χρυσαφικά και τα παρέδωσαν στον Μέγα Βασίλειο. Τα χρυσαφικά που μαζεύτηκαν ήταν τόσα πολλά που σχημάτισαν ένα μικρό βουνό.

Μόλις ο στρατηγός πήγε να αρπάξει τα χρυσαφικά, ξαφνικά μια λάμψη εμφανίστηκε που έκαναν τον στρατηγό και τους στρατιώτες του να απομακρυνθούν τρέχοντας. Σύμφωνα με την παράδοση, η λάμψη προήλθε από την εμφάνιση του Αγίου Μερκουρίου με τους αγγέλους του.

Η πόλη της Καισαρείας σώθηκε, αλλά ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε μεγάλο δίλημμα, καθώς έπρεπε να μοιράσει τα τιμαλφή ξανά στους κατόχους τους. Τα τιμαλφή όμως ήταν τόσα πολλά που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μοιράσει χωρίς να γίνει κάποιο λάθος. Τότε αποφάσισε το εξής : Κάλεσε τον κόσμο να ζυμώσει ψωμάκια και μέσα σε κάθε ψωμάκι έβαλε και μερικά χρυσαφικά. Τα ψωμάκια δόθηκαν στους κατοίκους της Καισαρείας και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από την δίκαιη αυτή μοιρασιά.

Σε ανάμνηση του γεγονός αυτού και προς τιμή του Αγίου Βασιλείου, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα και βάζουμε ένα φλουρί μέσα σ΄αυτήν.

Συνταγή Βασιλόπιττας
ΥΛΙΚΑ

1. 1 φλυτζάνι τσαγιού βιτάμ
2. 3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
3. 5 αυγά
4. 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
5. 1 ποτηράκι κονιάκ
6. Χυμός δύο πορτοκαλιών και ενός λεμονιού
7. το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
8. 5 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι (σκληρό)
9. 1 κουταλιά σούπας μπέκιν
10. Αμύγδαλα ασπρισμένα για το στόλισμα της βασιλόπιττας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αυτή η βασιλόπιττα είναι απλή, μυρωδάτη και φτιάχνεται όπως το κέικ. Χτυπάμε στο μίξερ μας, πρώτα το βιτάμ με τη ζάχαρη καλά, μετά συνεχίζοντας το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε διαδοχικά τα αυγά, το γάλα, το κονιάκ, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και το μπέκιν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι (νούμερο 28-30) και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη- χυλό. Στολίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα.Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για μία ώρα περίπου. (Αν θέλουμε μπορούμε να τη ραντίσουμε με ζάχαρη άχνη).
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί! Καλή επιτυχία.

Τσι τ΄χρόν΄να είσαστι γιρές να τ΄ξαναζ΄μώστι!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου