Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Κλείνει το Μουσείο Τεριάντ


Είναι απαράδεκτο, πρέπει να αντιδράσουμε, να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Ας ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο!!! Τώρα!!! πριν να είναι ολότελα αργά!!! Τέλος στη Βλακεία. Ας ξεκινήσουμε από τον πολτιτσμό.



Κλείνει το Μουσείο Τεριάντ



Γράφει: Γιακουμή Πέλλη


14/05/2010


Το «γάντι» στην Περιφέρεια πέταξε χθες ο δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος του Μουσείου Τεριάντ, Νάσος Γιακαλής, ο οποίος, μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών για τους δυο υπαλλήλους που ζητά το Μουσείο προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του, ανακοίνωσε την απόφαση να το κλείσει από σήμερα. Το θέμα φαίνεται να οδηγεί «στα άκρα» τις σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς ο δήμαρχος τονίζει ότι ενώ το υπουργείο Εσωτερικών απαντά θετικά στο αίτημα για «εξωτερική συνεργασία» με δυο υπαλλήλους για όσο χρονικό διάστημα μεσολαβεί μέχρι τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, η Περιφέρεια αρνείται πεισματικά να το εγκρίνει.

«Εδώ και μήνες είχαμε ενημερώσει του πάντες για το πρόβλημα, γιατί βλέπαμε τον κίνδυνο να κλείσει το Μουσείο. Με έγγραφά μας ενημερώσαμε τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Απ’ το υπουργείο Εσωτερικών, τη Διεύθυνση Διοίκησης - Τμήμα Αποκέντρωσης, σε έγγραφα τα οποία είχαμε στείλει, είχαμε πάρει θετική απάντηση όσον αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει το Μουσείο. Ζητάμε ν’ αναθέσουμε δηλαδή σε ένα λογιστή και σε ένα φύλακα συγκεκριμένη εργασία μέχρις ότου εγκριθούν οι θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, τις οποίες εδώ και πολύ καιρό είχαμε ζητήσει να μας εγκρίνουν για να καλύψουμε ανάγκες Μουσείου.»


Ειδικότερα, η Διεύθυνση Διοίκησης του υπουργείου, σε απάντηση που στάλθηκε στις 22 Απριλίου 2010 με αριθμό πρωτοκόλλου 18991 και κοινοποιήθηκε και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παραπέμπει βέβαια στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης για το προσωπικό, όμως σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Κατά την άποψή μας, οι διατάξεις του νόμου 3812/2009 δεν αφορούν τις διατάξεις της παρ. 1 αρ. 83 του Ν. 2362/1995 και των αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών που εκδόθηκαν κατά εξουσιοδότηση του 4ου εδαφίου της παραπάνω παραγράφου, οι οποίες σχετίζονται με τη σύναψη συμβάσεως προμήθειας προϊόντων, παροχής υπηρεσιών για εκτέλεση έργων, αλλά αφορούν στην πρόσληψη προσωπικού και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου.»


«Υπέρ της νομιμότητας»


«Δε μιλάμε ούτε για μίσθωση έργου ούτε για πρόσληψη προσωπικού, μιλάμε για μια προσωρινή εξωτερική συνεργασία και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το αρμόδιο τμήμα μάς είπαν να προχωρήσουμε», τονίζει ο κ. Γιακαλής.


Και συνεχίζει: «Όμως η κ. Περιφερειάρχης αρνείται να εγκρίνει την απόφαση του Δ.Σ.. Μάλιστα, σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι τηρεί τη νομιμότητα. Όλοι μας είμαστε υπέρ της νομιμότητας, όμως εδώ υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου. Και ρωτάμε πώς θα λειτουργήσει το Μουσείο, με ποιανού ευθύνη, όταν π.χ. δε θα κατατίθενται εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και ανάλογοι φόροι, και θα επιβληθούν πρόστιμα; Ποιος θα τα καταθέσει όταν δεν υπάρχει ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος; Ο δε διευθυντής δεν είναι λογιστής και προκειμένου να λειτουργήσει το Μουσείο έστω αυτές τις ημέρες, έφθασε να κάνει και το φύλακα. Ποιος θα καλύψει τις ανάγκες της φύλαξης του Μουσείου όλο το 24ωρο;»


Ο κ. Γιακαλής, μιλώντας χθες στο «Ε», εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το κλείσιμο του Μουσείου κατέληξε να είναι η μόνη αδιέξοδη λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. «Κάναμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες εγκαίρως, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμμιά απάντηση. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να κλείσουμε το Μουσείο, που δεν μπορεί με αυτές τις συνθήκες να συνεχίσει να λειτουργεί. Θέλω να δηλώσω ότι εμείς, το Δ.Σ., αλλά και οι εργαζόμενοι στο Μουσείο δε φέρουμε καμμιά ευθύνη γι’ αυτό που γίνεται. Θα γίνουν οι σχετικές αναφορές σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες»


Ο πρόεδρος του Μουσείου αφήνει, τέλος, σαφείς αιχμές για αρνητική στάση της Περιφέρειας σε κάθε προσπάθεια που έγινε προκειμένου να βρεθούν έστω άλλες προσωρινές λύσεις.


«Είναι κρίμα που φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Είναι πρωτόγνωρο να μην μπορούμε αυτήν τη στιγμή με νόμιμο τρόπο να πάρουμε λογιστή και ένα φύλακα και να προτιμούμε να κλείνει το Μουσείο. Ζητήσαμε από την Περιφέρεια να μας αποσπάσει τουλάχιστον έναν υπάλληλο - δήλωσε αδυναμία. Ζητήσαμε μετατάξεις προσωπικού από την Περιφέρεια - δεν προχώρησε τίποτα. Δεν είναι κρίμα και ντροπή για το νησί μας αυτό; Ζητήσαμε τελικά ν’ αναλάβει η Περιφέρεια τα οικονομικά του Μουσείου μέχρι να προσληφθεί προσωπικό και δε δέχθηκαν. Ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Άραγε σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, αν χρειαστούν έναν τεχνικό για μια βλάβη ή για μια οποιαδήποτε άμεση ανάγκη, θα τον πάρουν μέσω ΑΣΕΠ;»


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Τεριάντ, όπως και το Μουσείο Θεοφίλου στο Ακρωτήρι, δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και το κλείσιμό του αποτελεί πλήγμα για την πόλη της Μυτιλήνης.
 
 
http:///www.emprosnet.gr
 


Bookmark and Share

1 σχόλιο: