Αγία Παρασκευή
Μεσόγεια κωμόπολη, 40 χλμ ΒΔ από τη Μυτιλήνη. Έχει 2.628 κατοίκους.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Τα μοναδικά στην Ελλάδα ερείπια κτιρίων αιολικού ρυθμού (6ου αι. π.Χ.) στην περιοχή Κλοπεδή. Ανάμεσά τους, ερείπια αρχαϊκών ναών (με αιολικά κιονόκρανα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και λείψανα βυζαντινού φρουρίου.
Τα ερείπια του Μεγάλου Ναού -3ου αι.- στην τοποθεσία Μέσσα.
Τα ερείπια της αρχαίας Πύρρας (καταστράφηκε από σεισμό γύρω στα 231 π.Χ.), στην τοποθεσία Αγλαδερή.
Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Γεωργίου (6ου αι. μ.Χ.) στην τοποθεσία Χαλινά, μια ώρα δρόμο από την κωμόπολη.
Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, λαξεμένο σε βράχο.
Το Γεφύρι Κρεμαστής, μεσαιωνικό κτίσμα, με παράδοση ανάλογη του Γεφυριού της Άρτας. Είναι μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Στύψης, στο χείμαρρο Τσικνιά.
Αγιάσος
Το αγγειοπλαστικό κέντρο λαϊκής τέχνης του νησιού. Μεσόγεια γραφική κωμόπολη, με ανατολίτικο και νησιώτικο χαρακτήρα χτισμένη αμφιθεατρικά στα ριζά του βουνού Όλυμπος, που είναι το ψηλότερο του νησιού, 28 χλμ Δ από τη Μυτιλήνη. Οι 2.587 κάτοικοι είναι χωρισμένοι σε τέσσερις γειτονιές, αλλά ενωμένοι στις ρίζες τους, με μια εκπληκτική πίστη στις παραδοσιακές καταβολές τους. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγιάσος δημιουργήθηκε μετά από θαύμα της Παναγίας, που το εικόνισμά της είχε φέρει ο μοναχός Αγάθωνας και έχτισε την εκκλησία-μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας της Σιών, στα 1170.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Η εκκλησία της Παναγίας, 1170. Η εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκό.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, με χειρόγραφα, περγαμηνές και τίμιο ξύλο. Διαθέτει ξενώνα.
Στην περιοχή Καστέλλι, τα ερείπια βυζαντινού φρουρίου.
Στον Ίππειο, 16,5 χλμ Β, η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου -1746- με εικόνες και άμφια μεγάλης αξίας.
Άντισσα
Μεσόγεια κωμόπολη, 76 χλμ ΒΔ από τη Μυτιλήνη, με 1340 κατοίκους. Είναι χτισμένη κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης, σε ύψος 300 μ. Ανήκει στους πρώτους αιολικούς οικισμούς και ο θρύλος αναφέρει ότι τα κύματα έφεραν στις ακτές της τη λύρα και το κεφάλι του Ορφέα, μετά τη δολοφονία του από τις Μαινάδες. Από αυτό το μύθο πήρε το όνομά της και η τοποθεσία «Ορφύκια». Η αρχαία πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους (168 π.Χ.).
Αξιοθέατα αποτελούν:
Οι εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου και του Αγίου Γεωργίου, στο Γαββαθά, 8 χλμ Β.
Το μοναστήρι του Υψηλού, με θαυμάσια συλλογή χειρογράφων, εγγράφων, ευαγγελίων, εκκλησιαστικών αντικειμένων, καθώς και τα άμφια του Γρηγορίου του Ε'. Από κει, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, φαίνεται ο Άθως.
Τα ερείπια ενετικού κάστρου -οι ντόπιοι το λένε Παλιόκαστρο, Οβριόκαστρο ή Κάστρο των Γενοβέζων- και τα ίχνη από τα τείχη της αρχαίας πόλης Άντισσας, στην τοποθεσία Βίγλα στην ακτή.
Ερεσός
Μεσόγεια κωμόπολη με 1.581 κατοίκους. Απέχει 89 χλμ ΒΔ από τη Μυτιλήνη. Τρία χλμ Ν από το χωριό είναι ένας από τους γραφικότερους παραλιακούς οικισμούς του νησιού, η Σκάλα Ερεσού.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Τα αρχαϊκά (πολυγωνικό τείχος), κλασικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά ερείπια (συμπεριλαμβανομένων ενός βυζαντινού-γενοβέζικου πύργου), που είναι σκορπισμένα παντού.
Δυο παλαιοχριστιανικές βασιλικές του 5ου αι. Η μια στον οικισμό της Σκάλας (Άγιος Ανδρέας) και η άλλη στη θέση Αφεντέλλη.
Το μικρό Mουσείο στη Σκάλα, με αρχαιολογικά ευρήματα, επιτύμβιες πλάκες, νομίσματα διαφόρων εποχών, κεραμική και ειδώλια (4ου αι. π.Χ.), παλαιοχριστιανικά γλυπτά, ψηφιδωτά κ.ά.
Αντικείμενο ιστορικής σημασίας είναι και η άγκυρα τουρκικού πλοίου που πυρπόλησε το 1821 ο Παπανικολής. Στα νερά του όρμου της Ερεσού βρίσκονται τα υπολείμματα του πλοίου.
Τα ίχνη τείχους αρχαίας ακρόπολης, στη Βίγλα, πάνω από το χωριό.
Θερμή
Έντονα παραδοσιακό χωριό, με γραφικούς πύργους, λιθόστρωτα δρομάκια, περιβάλλεται από ελαιώνες και περιβόλια. Η Θερμή με 1113 κατοίκους, 11,5 χλμ Β από τη Μυτιλήνη, έχει ενωθεί οικοδομικά τα τελευταία χρόνια με την Παραλία Θερμής. Στον παραθαλάσσιο αυτό οικισμό υπάρχουν ιαματικές πηγές, φημισμένες από την αρχαιότητα, που ήταν αφιερωμένες στη Θερμία Αρτέμιδα. Ερείπια του ναού της ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές που έκανε η Αγγλίδα αρχαιολόγος Λαμπ (1929-1933).
Αξιοθέατα αποτελούν:
Το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας Τρουλωτής, χτίστηκε το 802 ή το 1100.
Οι πύργοι Γουτόγλου, Χαδούλη και Αγγελάτου.
Οι μικροί λουτρώνες και το σύστημα αποχέτευσης
Τα ίχνη της προϊστορικής Θερμής στη θέση Κανόνι. Διακρίνονται οι πέντε διαδοχικοί οικισμοί από το 3000 π.Χ. Υπάρχουν οι λάκκοι από τις ανασκαφές. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο της Μυτιλήνης.
Καλλονή
Διοικητικό και εμπορικό κέντρο, έδρα της Μητρόπολης Μηθύμνης. Απέχει 40 χλμ ΒΔ από τη Μυτιλήνη και έχει 2.027 κατοίκους. Σε 4 χλμ είναι το επίνειό της, η Σκάλα Καλλονής, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου με εκτεταμένες αμμουδιές. Είναι μεγάλο αλιευτικό κέντρο. H Καλλονή είναι γνωστή μ' αυτό το όνομα από το 1300 π.Χ. Ιστορικά μνημεία μαρτυρούν ότι γύρω στα 1400 π.Χ. ήταν μια περίλαμπρη πόλη που είχε συγκεντρώσει κατοίκους από τους οικισμούς της Πύρρας και της Αρίσβης. Εδώ βρίσκεται το Συρανίδι, όπου υπογράφηκε η παράδοση του τουρκικού στρατού, το 1912.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Στην κορυφή του λόφου Παλιόκαστρο, ίχνη αρχαίων και βυζαντινών οικημάτων.
Τα ερείπια ναού και κάστρου, ανάμεσα στην Καλλονή και τα Παράκοιλα, 12 χλμ ΝΔ, στο ύψωμα Ξηρόκαστρο.
Το μοναστήρι του Λειμώνα, 5 χλμ ΒΔ, του 1523. Στο μουσείο του εκτίθενται μεγάλης αξίας λαογραφικά και εκκλησιαστικά κειμήλια, σπάνια χειρόγραφα και μεμβράνες.
Το βυζαντινό μοναστήρι της Μυρσινιώτισσας, 3 χλμ ΒΔ. Οι καλόγριες εδώ φτιάχνουν θαυμάσια έργα λαϊκής τέχνης και παρασκευάζουν ροδόσταμο.
Στα Φίλια, 11 χλμ ΒΔ από την Καλλονή στις τοποθεσίες Γούρνες και Σκοτεινό Βουνό, αρχαίοι λαξευτοί τάφοι.
Στα Ερμοπύλαια, η αρχαία πόλη. Χτίστηκε από το βασιλιά Πυλαία.
Μανταμάδος
Μεσόγεια κωμόπολη με 1.452 κατοίκους. Απέχει 36 χλμ Β από τη Μυτιλήνη και 7 χλμ από τις όμορφες παραλίες του κόλπου Μακρύγιαλος. Εδώ, στον κόρφο του, απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές, τα νησάκια Τσακμάκι, Παναγιά, Μπαρμπαλιάς, Ασπρόνησο, Τσουκαλάς και Πρασολόγος. Πατρίδα του Στρατή Μυριβήλη, η Συκαμινέα, 9 χλμ Β. Επίνειό της, η Σκάλα Συκαμινέας, στις βόρειες ακτές του νησιού, από τις ωραιότερες παραλίες της Λέσβου.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Το μοναστήρι των Ταξιαρχών, με παλιά ανάγλυφη εικόνα του Αγίου Μιχαήλ.
Αξιόλογο βυζαντινό ναϊδριο, η εκκλησία του Aγίου Στεφάνου.
Ο Άγιος Στέφανος |
Τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου στο δρόμο προς την κοιλάδα Σαρακίνα.
Στην Κλειώ -6 χλμ Β- τα ερείπια βυζαντινού φρουρίου, στη θέση Παλιόκαστρο.
Μήθυμνα ή Μόλυβος
Η πιο παραδοσιακή γωνιά του νησιού. Διατηρητέος οικισμός, με 1.667 κατοίκους. Χτισμένος σε πλαγιά λόφου, 61 χλμ ΒΔ -μέσω Καλλονής από τη Μυτιλήνη, με μεγάλη τουριστική υποδομή. Θαυμάσιο το κάστρο της που σώζεται σε καλή κατάσταση. Η Μήθυμνα υπήρξε η δεύτερη σε πολιτιστική ανάπτυξη πόλη του νησιού, τον 3ο αι. π.Χ. Στο διάστημα της ρωμαϊκής και βυζαντινής κυριαρχίας άρχισε να παρακμάζει, αλλά αναπτύχθηκε πάλι όταν την κατέκτησαν οι Γενοβέζοι. Πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στους Τούρκους.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Το κάστρο, παλιό βυζαντινό και γενοβέζικο φρούριο, που κατεβαίνει από τη βορινή πλευρά ως τη θάλασσα. Σώζονται ερείπια της αρχαίας Μήθυμνας (πολυγωνικά τείχη 8ου αι. π.Χ. και ερείπια αρχαϊκού ναού), σαρκοφάγοι, τάφοι και κτίσματα Ρωμαϊκής Εποχής (ρωμαϊκό υδραγωγείο).
Το κάστρο στο Μόλυβο |
Στο Δημαρχείο, η αρχαιολογική συλλογή (αμφορείς, επιγραφές, όστρακα και κεραμική από την αρχαία Μήθυμνα) και η βιβλιοθήκη με περισσότερους από 1.000 τόμους σε χειρόγραφα.
Το σπίτι του Αργύρη Εφταλιώτη, στο κέντρο της Μήθυμνας, και το καμένο σπιτάκι της «δασκάλας με τα χρυσά μάτια», ηρωίδας του Μυριβήλη.
Στην παραλιακή τοποθεσία Ευταλού, 3 χλμ Ν, το εξοχικό σπίτι του Ηλία Βενέζη και ο τάφος του Εφταλιώτη.
Πέτρα
Παραλιακό χωριό με πολλά νερά και πράσινο. Έχει 1.305 κατοίκους και απέχει 55 χλμ ΒΔ από τη Μυτιλήνη. Μπροστά στον κόλπο του, το πευκόφυτο νησάκι Άγιος Γεώργιος.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας -διατηρητέο μνημείο (l8ου αι.)- χτισμένη μέσα σε βράχο ύψους 27 μ. με 114 σκαλιά.
Η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας |
Το αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας, διατηρητέο -με τοιχογραφίες.
Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου –l6ου αι.- με τοιχογραφίες.
Πλωμάρι
Η μεγαλύτερη κωμόπολη του νησιού, 42 χλμ ΝΔ από τη Μυτιλήνη, με 3.673 κατοίκους. Χτίστηκε το 1842 -οικισμός με ωραία ρυμοτομία, που θαυμάζουμε ιδιαίτερα όταν φτάνουμε από ψηλά, αρχοντικά σπίτια και πάρκα. Αρκετό πράσινο στις γύρω περιοχές. Παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση και είναι φημισμένο για το ούζο του. Διαθέτει σημαντική τουριστική υποδομή.
Αξιοθέατα αποτελούν:
Οι σπηλιές στις θέσεις Κόκκαλα, Άγιος Ισίδωρος και Μαύρη Πέτρα.
Τα ερείπια του σπιτιού του σοφού Βενιαμίν του Λέσβιου, στο Μεγαλοχώρι, 7 χλμ Β.
Στη θέση Κουρνέλα, ΒΔ, η μικρή τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στην περιοχή Κρυφή Παναγιά, αναξιοποίητες θερμές πηγές.
Πολιχνίτος
Σκαρφαλωμένη σε ύψωμα αγναντεύει το Αιγαίο και τον κόλπο της Καλλονής, η μεσόγεια κωμόπολη (2.975 κάτοικοι), 45 χλμ Δ από τη Μυτιλήνη. Αποτελείται από πολλούς μικρούς οικισμούς μαζί. Η Σκάλα Πολιχνίτου, στο έμπα του κόλπου -4 χλμ απόσταση- επίνειό της, με αναξιοποίητες θερμοπηγές.
Αξιοθέατο αποτελούν:
Η πλούσια συλλογή αρχαίων νομισμάτων στο εκθετήριο του Γυμνασίου.
Κοντά στον Πολιχνίτο, το μοναστήρι του Δαμανδρίου, l2ου αι.
Στη Σκάλα Λισβορίου, 4 χλμ Β, ο πύργος όπου έμεινε εξόριστος o Μιχαήλ Παλαιολόγος.
Τα Βασιλικά, παραδοσιακό χωριό -5 χλμ ΒΑ- τόπος εξορίας της Βυζαντινής αυτοκράτειρας Ειρήνης της Αθηναίας.
Σίγρι
Το απολιθωμένο δάσος και η όμορφη παραλία του δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σήμερα όμως, υπάρχουν μόνο υπολείμματα από τα απολιθωμένα δέντρα. Απέχει 93 χλμ ΒΔ από τη Μυτιλήνη, έχει 402 κατοίκους και το λιμανάκι του κλείνεται από το νησάκι Νησώπη. Αξιοθέατα αποτελούν:
Το ενετικό κάστρο, στο οποίο αργότερα οι Τούρκοι έκαναν προσθήκες (1757).
Το ενετικό κάστρο |
Βυζαντινά και μεσαιωνικά ερείπια, στη θέση Παλιόκαστρο.
Το απολιθωμένο δάσος, σε απόσταση 12 χλμ. Πρόκειται για κορμούς δέντρων που σκεπάστηκαν πριν 1 εκατομμύριο χρόνια από καυτή ύλη. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αποτέλεσμα ηφαιστειογενούς δράσης. Φυτικά απολιθώματα υπάρχουν και στο νησάκι Νησώπη, καθώς και μέσα στη θάλασσα της περιοχής. Στο δάσος μεταβαίνουμε με λεωφορείο από το χωριό.
Εικόνα από το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου