Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Η Ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου

Το Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου έχει άμεση σχέση με την κτίση του χωριού και χρονολογείται από το 803 μ.Χ. Όταν ο Αγάθων ο Εφέσιος ήρθε στην Αγιάσο και έχτισε το μοναστήρι προς τιμήν της Παναγίας προκειμένου να εναποθέσει την εικόνα καθώς και τα άλλα ιερά κειμήλια που έφερε από τα Ιεροσόλυμα ίδρυσε και σχολείο. Το 1773 εκτός από το σχολείο του Αγάθωνα συστήθηκε και ανώτερο σχολείο που ονομάστηκε Ελληνομουσείο. Περί το 1850 το κατώτερο σχολείο χωρίστηκε σε Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο λειτουργούσαν δε και τα δύο ως αλληλοδιδακτικά. Το Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο λειτουργούν κανονικά μέχρι το 1912 οπότε η Λέσβος απελευθερώθηκε από τουςΤούρκους και συνεχίζουν τη λειτουργία τους και αργότερα μέχρι το 1929 οπότε με νόμο του Ελευθέριου Βενιζέλου καταργούνται και δημιουργούνται μικτά Δημοτικά Σχολεία. Το Αρρεναγωγείο ονομάζεται Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου και το Παρθεναγωγείο Β’ Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου. Η λειτουργία των δύο 6/θέσιων σχολείων συνεχίζεται μέχρι το 1974 οπότε τα σχολεία συγχωνεύονται στο 10/θέσο Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου το οποίο με τη μορφή αυτή λειτουργεί ως σήμερα.

Το Διδακτήριο 
Αρχικά το σχολείο στεγαζόταν σε χώρους της εκκλησίας της Παναγίας αφού και οι δάσκαλοι του σχολείου ήταν κληρικοί. Το 1831 οι επίτροποι της εκκλησίας της Παναγίας κι οι Δημογέροντες χτίζουν το πρώτο διδακτήριο εκεί που σήμερα είναι ο νέος ξενώνας και στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου. Το κτίριο αυτό ήταν πολύ μικρό γι αυτό το 1849 χτίζεται το νέο στη θέση Καμπούδι εκεί που σήμερα βρίσκεται το πρώτο κτίριο του σχολείου με δαπάνες του Αγιασώτη Μητροπολίτη Νυσσάβας Νεκταρίου Μαμώλη και της εκκλησίας της Παναγίας. Στο κτίριο αυτό στεγάστηκε το Αρρεναγωγείο μέχρι το έτος 1929 οπότε κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε νέο διδακτήριο για τις ανάγκες στην αρχή του Α’ Δημοτικού Σχολείου και του σημερινού στη συνέχεια. Παράλληλα το 1880 με χρήματα της εκκλησίας της Παναγίας αναγείρεται και δεύτερο κτίριο για να στεγάσει το Παρθεναγωγείο  στην αρχή και το Β’ Δημοτικό Σχολείο μετά, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το ΤΕΕ Αγιάσου. Το 1961 ακριβώς δίπλα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο χτίζεται και νέο κτίριο για να στεγάσει το Β’ Δημοτικό Σχολείο με χρήματα του κράτους και του ΤΑΔ Αγιάσου το οποίο μέχρι σήμερα εξυπηρετεί τις διδακτικές ανάγκες του σχολείού.
Όταν χτίστηκαν τα κτίρια ήταν μοναδικά στη Λέσβο για την ωραιότητα και την λαμπρότητα τους. Το κάθε διδακτήριο έχει έξι τεράστιες αίθουσες διδασκαλίας ενώ στο πρώτο υπάρχει και υπόγειο με τρεις αίθουσες. Περιβάλλονται από ευρύχωρη αυλή εκτάσεως 5.600 τ.μ. Σήμερα τα σχολεία διαθέτουν αίθουσα Μουσικής, Πληροφορικής και Γυμναστικής (για την χειμερινή περίοδο).
 Η σημερινή κατάσταση των διδακτηρίων δεν είναι η πρέπουσα. Απαιτείται αντικατάσταση της στέγης, αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων και υδροχρωματισμός των εσωτερικών χώρων.

Γεώργιος Ξενέλλης
Υποδιευθυντής Δημ. Σχολείου

Η Διεύθυνση μας είναι: Αγιάσος - Λέσβου Τηλέφωνο: 22520-22243Fax2250-22243
Ηλεκτρονική διεύθυνση: 
mail@dim-agias.les.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου