Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ!!




Περιοχή Αγίων Αναργύρων


Άγιος Ευστράτιος Αγιάσου

Δεν ξέρω γιατί αλλά σήμερα μια νοσταλγία με διακατέχει, μια ακαταμάχητη επιθυμία να βρεθώ όσο πιο γρήγορα γίνεται στο πιο όμορφο χωριό του κόσμου για μένα!! Εκεί που ξαναγίνομαι παιδί, που συναντώ αγαπημένους συγγενείς και φίλους και συνταιριάζω την ψυχή μου με τη δική τους, στην παρέα, στην κουβέντα, στο γλέντι, στο χορό και στο ξεφάντωμα και οι χυμοί της ζωής κατακλύζουν πάλι τις φλέβες μου σαν γάργαρο ρυάκι!!
Εκεί που ξεχνώ όλα όσα με κούρασαν στη ζωή μου, όλα όσα έπνιξαν τη Μαριάνα σε μια μαυρίλα και στέγνωσαν κάθε της συναίσθημα!




















Θέλω λοιπόν να σας οδηγήσω στο όμορφο αυτό χωριό που είναι η Αγιάσος της Λέσβουκαι να σας περπατήσω στα σοκάκια του, να σας σεργιανίσω στη βόλτα του είτε στην Καρυά, είτε στο Καζίνο είτε στο Καμπούδι και αν είναι δυνατόν να σας γνωρίσω και τους ανθρώπους του που λες και βγήκαν από κάποιο παλιό παραμύθι, που κρατούν την παράδοση και πορεύονται μπροστά ακολουθώντας τα μονοπάτια που χάραξαν οι πρόγονοί τους με σεβασμό και αγάπη, χωρίς να αφήνουν το μοντέρνο να αλλοτριώσει και να καπελώσει το παραδοσιακό και αυθεντικό που χαρακτηρίζει τα πάντα εκεί, από τον τόπο τους μέχρι την ψυχή τους!!


Ναι εκεί το ρολόϊ του χρόνου σταματά και ζεις το παλιό ενώ αγναντεύεις το καινούριο!

Ας γνωρίσουμε λοιπόν την περιοχή της Αγιάσου:
Σε απόσταση 14 χιλ. με ξεκίνημα από τη Μυτιλήνη αφού περάσουμε το όμορφο και απλωμένο σε κατάφυτο κάμπο χωριό Κεραμιά, σε δύο περίπου χιλιόμετρα συναντάμε τον Ίππειο, που είναι φημισμένος για το γόνιμο κάμπο και τα σύκα του.

Ασώματος

Στα νότια του Ίππειου είναι η
Συκούντα μέσα σε πυκνούς ελιώνες και το Κάτω Τρίτος, σε μικρή απόσταση από το μυχό του κόλπου της Γέρας. Εδώ πιθανολογείται ότι ήταν η "πιττάκειος χώρα", η γη που δώρησαν οι Μυτιληνιοί στον Πιττακό για τις υπηρεσίες που τους πρόσφερε. Στο εκκλησάκι του Ταξιάρχη θα δούμε θαυμάσιες τοιχογραφίες. Στην παραλιακή θέση Πηγαδάκια υπάρχουν ταβερνάκια που προσφέρουν φρέσκο ψάρι. Σε μικρή απόσταση ο οικισμόςΜυχός σε καταπράσινη κοιλάδα. Μετά τα Κεραμιά ο Ασώματος, στην αριστερή διακλάδωση του δρόμου προς Αγιάσο. Νοτιοδυτικά η ρομαντική τοποθεσία"Άγιοι Ανάργυροι" με το ομώνυμο εκκλησάκι.
Άφθονα νερά, αιωνόβια δένδρα, πλατάνια και περιβόλια συνθέτουν μία πανδαισία αναψυχής!
Αφού περάσουμε τη μαγευτική
"Καρήνη" με τα τρεχούμενα νερά της και το αρτεσιανό φρέαρ της, καθώς και τις μισοσβησμένες ζωγραφιές του Θεόφιλου στον τοίχο του καφενείου της, στο 25ο χιλ. απλώνεται η Αγιάσος, ανάμεσα σε ελαιώνες και σε υψόμετρο 420 περίπου μέτρων!
















Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λέσβου με αναλλοίωτη την παραδοσιακή του δομή. Καλντερίμια, πέτρινα σπίτια με σαχνισίνια, μπαλκόνια στολισμένα με γλάστρες, ανηφορικοί πλακόστρωτοι δρόμοι.

Ένα παρελθόν γεμάτο αγνότητα και ομορφιά.






Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο στη ΒΑ πλευρά του Ολύμπου που έχει υψόμετρο περίπου 1.000 μ. όπου βασιλεύει το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, και βρίσκεται μέσα σε άφθονη βλάστηση από καστανιές, μηλιές, κερασιές, βυσινιές, καρυδιές, πλατάνια, πεύκα και έλατα!

Βοριοδυτικά της Αγιάσου απλώνεται το εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς πευκοδάσος, το
τσαμλίκι με τις φυσικές πηγές του Τσίγκου. Στο γειτονικό λόφο "Καστέλι" σε ύψος 580 μ. που είναι κατάφυτος από πεύκα, ανάμεσα σε λαχανόκηπους και ανθόκηπους, βρίσκεται το εκκλησάκι του Ταξιάρχη και ερείπια βυζαντινού πιθανώς φρουρίου. Η ανάβαση είναι σχετικά εύκολη με ζώα ή με τα πόδια και η θέα από την κορυφή εκπληκτική!

Όμορφη ολόδροση τοποθεσία είναι ο "
Κήπος της Παναγίας" με τεράστια αιωνόβια πλατάνια ενώ στα βόρεια της Αγιάσου βρίσκεται η δροσόλουστη τοποθεσία Άγιος Δημήτριος όπου εκβάλλουν οι πηγές του Τσίγκου, γνωστές με το όνομα "Αθάνατο νερό".


Το όνομά της η Αγιάσος το πήρε από την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας,Αγίας Σιών που μετέφερε ο Όσιος Αγάθων ο Εφέσιος από τα Ιεροσόλυμα το 800 μ.Χ. Στις αρχές του 9ου αιώνα δημιουργήθηκε ένα μικρό μοναστήρι από κατοίκους των γειτονικών χωριών. Το 1170 στο χώρο όπου είχε ταφεί ο Αγάθων δημιουργείται η πρώτη Εκκλησία, από καλόγερους του μοναστηριού και μετά από πυρκαγιά ξανακτίστηκε το 1814 (Τρίκλιτη Βασιλική) και σήμερα είναι το καμάρι της Αγιάσου, ένα πραγματικό ανάκτορο πίστης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας.


Δύο προσκυνήματα στην Παναγιά την Αγιασώτισα λένε ότι ισοδυναμούν με ένα στους Αγίους Τόπους!
Χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν κάθε χρόνο για προσκύνημα στο μοναδικό πανηγύρι στις 15 Αυγούστου.
Οι άνθρωποι της Αγιάσου, μια ράτσα ιδιόρρυθμη, γεμάτοι αυτοσαρκασμό και χιούμορ, είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τον ξένο με το πλατύ χαμόγελό τους!
Οι τεχνίτες του ξύλου και του πηλού δημιουργούν αριστουργήματα.



















Από τα παλιά χρόνια υπηρετούν την τέχνη, τη μουσική, το θέατρο. Ερασιτέχνες ηθοποιοί από αγρότες και νοικοκυρές μεγαλουργούν στη σκηνή σαν να έχουν τελειώσει δραματική σχολή!

Μνημείο περηφάνειας και μοναδικός Φάρος πολιτισμού, είναι το Αναγνωστήριό τους
"Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ", που φωτίζει τη ζωή τους πάνω από έναν αιώνα.
Ιδρύθηκε το 1894 σ' ένα οπλοποιείο από λίγους αλλά αποφασισμένους λάτρεις του πολιτισμού και σήμερα στο επιβλητικό κτίριό του που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη που αριθμεί αρκετές χιλιάδες τόμους βιβλίων, και ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα κινηματοθέατρα των Βαλκανίων.
Επίσης διαθέτει και λαογραφικό μουσείο που θεμελιώθηκε το 1980 και στο οποίο ο επισκέπτης βρίσκει ανεκτίμητης αξίας λαογραφικό υλικό.


















Εκεί όπου το γλέντι στήνεται στη στιγμή!

Οι Αγιασώτες με μοναδική μαεστρία ξεφαντώνουν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις με αυθορμητισμό και αυθεντικότητα κάνοντας το Αγιασώτικο καρναβάλι ζωντανό σύμβολο πολιτισμού.

Όμως αυτό που κάνει την Αγιάσο ξεχωριστή για μένα είναι και η μοναδικής αξίας μουσική της παράδοση. Το ζεϊμπέκικο του Αϊβαλιού, το Σμυρνέϊκο, το Περγαμηνό, τα Ξύλα, ο Μπάλος, ο Καρσιλαμάς, το Αράπικο, το Νυφκάτο είναι μερικοί από τους χορούς της.

Το Αναγνωστήριο κατέγραψε και διέσωσε τη μοναδική μουσική της κληρονομιά με την ακούραστη προσπάθεια των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου επί σειρά ετών υπό τον αείμνηστο Πρόεδρό του
Παναγιώτη Πράτσο το έργο του οποίου συνεχίζει επάξια σήμερα ο σπουδαίος εκπαιδευτικός Κλεάνθης Κορομηλάς!
Σήμερα στο Αναγνωστήριο λειτουργούν τμήματα εκμάθησης δωρεάν μουσικής, χορού και θεάτρου τα οποία απαρτίζουν τα παιδιά του χωριού με μοναδικό ζήλο και αγάπη. Διοργανώνονται ειδικά το καλοκαίρι πλήθος μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων, με ηθογραφίες αλλά και με έργα επώνυμων θεατρικών συγγραφέων.
Μέσα σ' αυτό το πνευματικό εργαστήρι οι παλιοί μπολιάζουν τους νέους με το μεράκι του πολιτισμού και της τέχνης! Διαθέτει δε και σύγχρονο ίντερνετ - καφέ!


Εσωτερικό παραδοσιακού σπιτιού

Ο αγαπημένος για μένα
Στρατής Καζαντζής, (ταμίας του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου) ο οποίος αν και γεωπόνος στο επάγγελμα, είναι αυτοδίδακτος ερασιτέχνης μουσικός και σήμερα ένας από τους λίγους που παίζουν με μαεστρία και μεράκι σαντούρι, συνεχίζει μαζί με όλα τα παιδιά της παραδοσιακής κομπανίας του Αναγνωστηρίου, τη Γιάννα Μαϊστρέλλη (καθηγήτρια Αγγλικών) στο βιολί, το Νίκο Μαϊστρέλλη (έμπορο) στο ούτι, τον Παναγιώτη Σουσαμλή(δάσκαλο μουσικής) στα κρουστά και πνευστά και το Χρήστο Κονσολάκη(δημόσιο υπάλληλο) στην κιθάρα, να μας παίζει και να μας τραγουδά παραδοσιακά κομάτια που έρχονται από τα παράλια της Μικράς Ασίας και ξυπνούν μνήμες του ελληνισμού που μεγαλούργησε!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου