Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μουτζουρέλλης Μιχάλης (Λαγος)

Η "ζυγιά των Λαγών": Ο Μιχάλης Μουτζουρέλλης ("Λαγός") παίζει  κλαρίνο και ο αδερφός του Ανέστης ("Αριστείδης") νταούλι στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου το 1996. Αρχείο Μιχ. Μουτζουρέλλη.Ο Μιχάλης Μουτζουρέλλης (Λαγός) γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου το 1921 από γονείς Αγιασώτες. Ο πατέρας του, Γρηγόρης Μουτζουρέλλης (Λαγός) ήταν αρχικά αγρότης και κτηνοτρόφος και ξεκίνησε να παίζει ζουρνά στα μέσα της δεκαετίας του 1920, σε συνεργασία με τον Αγιασώτη Αντρέα (Αντριά) Χατζηκινάνη, που έπαιζε επίσης ζουρνά και νταούλι. Ο Γρηγόρης Μουτζουρέλλης εγκατέλειψε σιγά - σιγά την κτηνοτροφία και αφιερώθηκε στη μουσική, που αποτέλεσε την αποκλειστική του επαγγελματική απασχόληση. Ο Μιχάλης Μουτζουρέλλης, όπως και ο μεγαλύτερος αδερφός του Ανέστης (Αριστείδης) Μουτζουρέλλης (Λαγός), μυήθηκαν στη μουσική παράδοση από τον πατέρα τους. Ο Ανέστης Μουτζουρέλλης, που γεννήθηκε στην Αγιάσο το 1908, ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία να παίζει νταούλι και να συνοδεύει τον πατέρα του Γρηγόρη στο ζουρνά. Όταν έφυγε για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, τον αντικατέστησε στο νταούλι ο μικρός του αδερφός Μιχάλης.

Γάμος στον Ασώματο το '50. Μουσικοί από δύο Αγιασώτικες κομπανίες συνοδεύουν την νύφη στην εκκλησία: Μιχάλης Μουτζουρέλλης ("Λαγός") - κλαρίνο, Γιάννης Σουσαμλής ("Κακούργος") - σαντούρι, Γιάννης Μουτζουρέλλης ("Λαγός") -κιθάρα, Στρατής Παπάνης - ακορντεόν, Στρατής Αλτιπαράκης ("Ρογίδι") - τρομπόνι και Χαρίλαος Ρόδανος - βιολί. Αρχείο Μιχ. Μουτζουρέλλη.Εκτός από νταούλι ο Μιχάλης Μουτζουρέλλης είχε μάθει να παίζει και φλογέρα. Στη συνέχεια ξεκίνησε το ζουρνά, ενώ από το 1940 άρχισε να μαθαίνει κλαρίνο μόνος του (πρακτικά, χωρίς να αποκτήσει θεωρητικές γνώσεις μουσικής). Το κλαρίνο του κόστισε 4.500 δραχμές και το πήρε από τον αδερφό του, ο οποίος το είχε αγοράσει το 1938-1939. Στην εκμάθηση του κλαρίνου τον βοήθησε λίγο ο Αγιασώτης μουσικός Αχιλλέας Σουσαμλής. Μετά, με τη συνεχή εξάσκηση έμαθε να παίζει στο κλαρίνο όλους τους σκοπούς που έπαιζαν οι μουσικοί στα πανηγύρια, στους γάμους, στους αρραβώνες, καθώς και στα γλέντια και στις διασκεδάσεις, όπως διάφορα συρτά, καλαματιανά, ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, που προέρχονταν κυρίως από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια.

Μετά το θάνατο του Γρηγόρη Μουτζουρέλλη το 1943, ο Μιχάλης έπαιζε κλαρίνο σε "ζυγιά" με τον αδερφό του Ανέστη στο νταούλι στην ευρύτερη περιφέρεια της Αγιάσου και του ορεινού χωριού Πηγή, μέχρι το 1953, οπότε ο Ανέστης έγινε αγροφύλακας και περιόρισε την ενασχόλησή του με τη μουσική. Η ζυγιά των αδερφών Μουτζουρέλλη ήταν γνωστή στην Αγιάσο με το προσωνύμιο οι "Λαγοί".

Ο Μιχάλης Μουτζουρέλλης συμμετείχε με το κλαρίνο του σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα της Αγιάσου. Από το 1950 μέχρι τη δεκαετία του 1980 συνεργάστηκε με πολλούς Αγιασώτες μουσικούς, όπως με το Στρατή Ρόδανο (τρόμπα, σαντούρι), τον Κομνηνό Παπουτσέλη (βιολί), το Στρατή Ψύρρα ή "Μουζού" (σαντούρι), το Χαρίλαο Ρόδανο (βιολί), το Γιάννη Σουσαμλή ή "Κακούργο" (σαντούρι), το Γιάννη Μουτζουρέλλη (κιθάρα), το Στρατή Αλτιπαρμάκη ή "Ρογίδι" (τρομπόνι), το Δημήτρη Αγρίτη (κιθάρα), και άλλους. Επίσης ο Μιχάλης Μουτζουρέλλης, όπως και ο αδερφός του Ανέστης συμμετείχαν παίζοντας κλαρίνο και νταούλι αντίστοιχα σε πολλές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις του Αναγνωστηρίου Αγιάσου "η Ανάπτυξη".

Γαμήλιο γλέντι στο "Πάρκο" της Αγιάσου το 1959. Παίζουν οι Αγιασώτες μουσικοί, Κομνηνός Παπουτσέλλης - βιολί, Γιάννης Σουσαμλής ("Κακούργος") - σαντούρι, Μιχάλης Μουτζουρέλλης ("Λαγός") - κλαρίνο και Βασίλης Κολομόνδος - ακορντεόν. Αρχείο Μιχ. Μουτζουρέλλη.

Γαμήλιο γλέντι στο παλιό καφενείο "του Καμαρού" στην Αγιάσο το 1954. Παίζουν οι Αγιασώτες μουσικοί, Μιχάλης Μουτζουρέλλης ("Λαγός") - κλαρίνο, Ραφαήλ Σουσαμλής - ευφώνιο, Στρατής Ρόδανος - σαντούρι, Αχιλλέας Σουσαμλής - βιολί, Στρατής Αλτιπαρμάκης ("Ρογίδι") - τρομπόνι και Στρατής Παπάνης - ακορντεόν. Αρχείο Μιχ. Μουτζουρέλλη.

Εορτή του Αναγνωστηρίου Αγιάσου προς τιμήν του Ταξιάρχη Μιχαήλ το 1955. Διακρίνονται οι Αγιασώτες μουσικοί: Κομνηνός Παπουτσέλλης - βιολί, Μιχάλης Μουτζουρέλλης ("Λαγός") - κλαρίνο, Γιάννης Σουσαμλής ("Κακούργος") - σαντούρι, Στρατής Σουσαμλής ("Σελέμης") - κλαρίνο και Στρατής Πρινίτης - κιθάρα. Αρχείο Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

"Ζυγιά" (κλαρίνο και νταούλι) από την Αγιάσο, στην ηθογραφία του Αντώνη Μηνά, "Τα Σόγια", που ανέβασε το Αναγνωστήριο της Αγιάσου το 1984. Ο Στρατής Σουσαμλής ("Σελέμης") παίζει κλαρίνο και ο Ανέστης ("Αριστείδης") Μουτζουρέλλης ("Λαγός") -νταούλι. Αρχείο Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Σήμερα ο Μιχάλης Μουτζουρέλλης ζει στην Αγιάσο και ασχολείται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια στα δικά του κτήματα.

(Το Βιογραφικό Σημείωμα του Μιχάλη Μουτζουρέλλη βασίστηκε στις συνεντεύξεις του ερευνητικού προγράμματος "Κιβωτός του Αιγαίου", τον Ιανουάριο του 1996 στην Αγιάσο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου