Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα Αγιάσου

1 κ. αλεύρι σκληρό

2 φλ. βούτυρο αγνό

2 κουτ. γλυκάνισο

2½ φλυτζ. νερό

1 φλυτζ. ζάχαρη

2 κουτ. σόδα κοφτά

2 κουτ. αλάτι

2/3 φλ. ελαιόλαδo

4 φλυτζ. τριμμένη ξερή μηζύθρα

από ένα κοφτό κουτ. τριμμένο κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπερόριζα, κακουλέ

1 αυγό και σουσάμι

Βράζουμε το γλυκάνισο για 10' αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε. Παίρνουμε 2 φλυτζ. προσθέτουμε ζάχαρη, σόδα και αλάτι. Ανακατεύουμε σε μια κούπα 1½ φλ. αλεύρι με το λάδι. Το ραντίζουμε με το αρωματισμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 1 ώρα σε χλιαρό μέρος. Ανακατεύουμε τη μυζήθρα και τα μπαχαρικά. Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι Νο 32. Ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο ζύμης, το αλευρώνουμε και το απλώνουμε στο ταψί έτσι ώστε να βγαίνει έξω από το σκεύος. Βουτυρώνουμε το φύλλο και το πασπαλίζουμε με 2-3 κουτ. από το μίγμα μηζύθρας. Ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τον ίδιο τρόπο. Τέλος με το φύλλο που προεξέχει από τη πρώτη στρώση, σχηματίζουμε στην επιφάνεια ένα στεφάνι. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 160ο για 1½ ώρα περίπου σκεπάζοντας με βουτυρωμένο λαδόχαρτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου