Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αγιάσος

Η Αγιάσος είναι τα πιο γνωστά χωριά του νησιού και βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του όρους Όλυμπος, 26 χλμ μακριά από τη Μυτιλήνη. Θεωρείται ένα γραφικό μέρος με έντονα λαογραφικά στοιχεία, ένας παραδοσιακός οικισμός, κάτι για το οποίο μας ενημερώνει και η πινακίδα στην είσοδο του χωριού.


Welcome to Agiasos
Πράγματι μεγάλο κομμάτι του χωριού είναι πλακόστρωτο με παλιά σπίτια δεξιά κι αριστερά, περισσότερο και λιγότερο καλά διατηρημένα.


Agiasos
Agiasos
Agiasos
Agiasos
Κεντρικό σημείο του χωριού είναι η μεγάλη εκκλησία του, αφιερωμένη στηνΠαναγία, η οποία περιβάλλεται από πλακόστρωτα δρομάκια, τα οποία σκεπάζει (το καλοκαίρι τουλάχιστον) η φυλλωσιά φυτών (και ένα τζαμένιο στέγαστρο;). Παραδοσιακά καφενεία συμπληρώνουν τη γραφική εικόνα.


Church in Agiasos
Outside the church
Στο χωριό θα δείτε επίσης πολλά μαγαζιά με διάφορα χειροποίητα αντικείμενααλλά και εκκλησιαστικά είδη, αφού η εκκλησία της Παναγίας προσελκύει πολλούς πιστούς, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται ένα πολύ μεγάλο πανηγύρι.


Agiasos
Pagiavlelia
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνω για το φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής. Η διαδρομή προς την Αγιάσο αλλά και μετά από αυτή, προς Πολυχνίτο, είναι πραγματικά μαγευτική, περνώντας μέσα από το δάσος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου