Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

'Αντισσα - Kάμπος - Γαβαθάς - Λιώτα!


 είναι οι παραλίες και τα λιμανάκια της Άντισσας, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού σε απόσταση 76 χλμ. από τη πρωτεύουσα Μυτιλήνη.
Η περιοχή αυτή έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τη Λέσβο, καθώς εδώ ήκμασε η ομώνυμη αρχαία πόλη και ένας από τους πρώτους αιολικούς οικισμούς του νησιού. Σύμφωνα με τη μυθολογία στην παραλία της Άντισσας τα κύματα ξέβρασαν τη λύρα και το κεφάλι του Ορφέα, τον οποίο δολοφόνησαν οι Μαινάδες. Επίσης, η τοπική παράδοση αναφέρει ότι στο βυθό της θάλασσας βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, την οποία κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι.

Από τα αξιοθέατα της περιοχής
 ξεχωρίζει το μοναστήρι του Υψηλού που ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Είναι κτισμένο πάνω στον κρατήρα ηφαιστείου – σβησμένου από τα αρχαία χρόνια - και διαθέτει καταπληκτική θέα. Στο εσωτερικό της μονής φυλάσσονται σπάνια εκκλησιαστικά χειρόγραφα και τα άμφια του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, ο οποίος βασανίστηκε από τους Τούρκους.

Επίνειο της Άντισσας είναι ο Γαβαθάς, μια ονειρεμένη παραλία που προσφέρεται και για ψάρεμα. Κοντά στην παραλία λειτουργούν ταβέρνες που σερβίρουν όλες τις παραδοσιακές συνταγές. Στον Γαβαθά λειτουργούν ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ο Γαβαθάς είναι χτισμένος πάνω σε γραφική τοποθεσία. Εκτός από την κύρια παραλία του,
 υπάρχουν και άλλες μικρές βραχώδεις παραλίες στην άλλη πλευρά ιδανικές για ψάρεμα με ψαροντούφεκο, όταν η θάλασσα δεν είναι φουρτουνιασμένη. Επίσης υπάρχει η μικρή γραφική εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται χτισμένη στα βράχια πάνω από το χωριό.

Οι περισσότεροι από τους τουρίστες που έρχονται είναι πλέον «μόνιμοι» αφού έρχονται κάθε χρόνο στο χωριό και αποτελούν πλέον μέρος του. Πολλοί έχουν αγοράσει σπίτια στην περιοχή. Γενικά ο Γαβαθάς είναι ένα πολύ ήσυχο μέρος,με νυχτερινή ζωή σχεδόν ανύπαρκτη, που περιορίζεται σε ότι συμβαίνει στην παραλία και στα λιγοστά τοπικά καφενεία.
Η παραλία του χωριού είναι πολύ καλή. Παλαιότερα υπήρξε ένα πρόβλημα
 με τα μεγάλα φύκια που εκβάλλονταν στην ακτή, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κάνει μια γενναία προσπάθεια ώστε να απαλλαγεί η ακτή από αυτό και να την καθιστά επιθυμητή για τους τουρίστες.
Αν πάει κάποιος αρκετά μακριά κατά μήκος με τα βράχια, θα έρθει στην βραχώδη παραλία του Κάμπου Άντισσας. Εκεί μπορεί να πάει κάποιος και από το δρόμο ακολουθώντας τις πινακίδες της περιοχής.
Η παραλία του Κάμπου είναι μια απέραντη αμμώδης παραλία γεμάτη ελαιόδεντρα, οπωρώνες, αγροκτήματα και κήπους που φτάνουν μέχρι την ακτή. Το κυρίαρχο χρώμα είναι σίγουρα το πράσινο που σε συνδυασμό με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας δημιουργεί μια εικόνα ονειρική.
Όταν ο άνεμος έρχεται από τα βορειοανατολικά υπάρχουν μεγάλα κύματα. Όταν φυσάει από το νότο η θάλασσα είναι ήρεμη.
Η θάλασσα του Κάμπου είναι πεντακάθαρη, πολύ συχνά με τεράστια κύματα που την κάνουν ιδανική για surfing. Από την άλλη, τις φορές που είναι ήρεμη μπορείς να κολυμπήσεις άφοβα στα καθαρά νερά της παρέα με τα ψαράκια του βυθού της.
Στην παραλία του Κάμπου δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια
 ταβέρνα-ουζερί. Το κέντρο της περιοχής είναι η όμορφη ταβέρνα του "Κώστα" με τους διαλεχτούς μεζέδες πάνω στη είσοδο του πλακόστρωτου ποταμού που οδηγεί προς τη θάλασσα και την μεγάλη όμορφη παραλία.
Όλη η κοιλάδα του Κάμπου είναι σαν μια συλλογή από αγροκτήματα και κήπους. Ακριβώς απέναντι από την ακτή της θάλασσας είναι η Τουρκία, αρκετά κοντά για να είναι εμφανής και την ημέρα.
Κάπου εκεί στο τέλος του ποταμού υπάρχει μια μικρή λιμνούλα γεμάτη από χέλια, βατράχια και χελώνες καθώς περιτριγυρίζεται και από πολλά ενδιαφέροντα πτηνά.
Στην παραλία μπορεί να πάει κάποιος με αυτοκίνητο, αν και η διαδρομή είναι ιδανική για πεζοπορία.
Αν ακολουθήσουμε το δρόμο ανατολικά του Κάμπου Άντισσας, θα περάσουμε μέσα από ένα δρόμο γεμάτο καταπράσινα τριφύλλια. Ακολουθώντας την διαδρομή αυτή παράλληλα με τον ποταμό θα φτάσουμε στην Αρχαία Άντισσα.
Η Αρχαία Άντισσα είναι μια ενδιαφέρουσα περιοχή με αρχαίες πέτρες διάσπαρτες γύρω από κάποια μεγάλα 
τείχη ακόμη όρθια. Η παραλία της είναι απομονωμένη και υπάρχει μια πολύ όμορφη εκκλησία που παρέχει σκιά για το πιο ζεστό μέρος της ημέρας. Υπάρχει επίσης μια κοντινή ταβέρνα που έχει ζωντανή μουσική το Σάββατο βράδυ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά θα πρέπει κανείς να παραμείνει νηφάλιος καθώς η διαδρομή της επιστροφής θα είναι δύσκολη και χρειάζεται προσοχή με το αυτοκίνητο.
Η πόλη της Άντισσας βρίσκεται στην πλαγιά ενός βουνού και είναι το κέντρο προσπέλασης για τα χωριά της Βατούσας, Χίδηρα, Γαβαθά, Λιώτα, Ρέμα, Ζήθρα και Πτερούνδα.
Υπάρχει μια μεγάλη και όμορφη πλατεία με τρεις Πλατάνους που κάνουν το χωριό ένα πολύ δροσερό μέρος για να έρθει κάποιος ένα ζεστό απόγευμα. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια στην πλατεία αλλά και καφενεία. Υπάρχει ακόμα ένα φαρμακείο, ένα ταχυδρομείο, ένα βενζiνάδικο και αρκετά καταστήματα και Super Markets. Υπάρχει επίσης ένα ιατρικό κέντρο το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο για αυτό το τμήμα του νησιού.

πηγή: http://www.antissa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου