Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Οι Παναγίες της Ελλάδας



Σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν στρέψουμε το βλέμμα μας σίγουρα θα αντικρύσουμε μια εκκλησία. Οι Έλληνες, βαθιά θρησκευόμενος λαός, έχουν την πίστη σαν αξία μέσα τους τόσο δυνατή όσο λίγες άλλες, Ιδιαίτερα, αυτές τις μέρες που είναι και ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όλοι επισκέπτονται κάποιο ναό της Ελλάδας, κάποιο μοναστήρι για να προσευχηθούν στη δική τους Παναγία. Ας δούμε αναλυτικά μερικές από τις Παναγίες της Ελλάδας μας που γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο:



Παναγία Σουμελά: Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Ήταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά, βρέθηκε μετά το θάνατο του Λουκά στην Αθήνα και για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα. Στο τέλος του 4ου αιώνα (380- 386) ιδρύθηκε στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο. Οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό. Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά.



Παναγία η Φιδιώτισσα Κεφαλονιάς: Στο χωριό Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς, σε μια πλαγιά γεμάτη από δένδρα, βρίσκεται ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην Εκκλησιά αυτή εμφανίζονται κάθε χρόνο από 6 Αυγούστου μέχρι 15 του ίδιου μήνα τα φίδια της Παναγίας, πού κρέμονται από τις εικόνες με τις καντήλες, τα στασίδια χωρίς να πειράζουν κανένα. Η εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε μέσα σ' ένα σκίνο πού άγνωστο πώς, πήρε φωτιά, φανερώνοντας στη βάση του καμένου δέντρου την εικόνα της Παναγίας. Στο σημείο αυτό χτίστηκε και η εκκλησία.

Παναγιά Φανερωμένη- Λευκάδα: Σύμφωνα με την παράδοση, στο μέρος αυτό παλαιότερα ήταν χτισμένος ο ναός της θεάς Αρτέμιδος, στον οποίο ο μαθητής του Αποστόλου Παύλου Ηρωδίωνας, γονατιστός, προσευχήθηκε με πίστη στο Θεό και το είδωλο της Αρτέμιδας έπεσε κάτω και έγινε θρύψαλα. Στη θέση αυτή οι χριστιανοί έχτισαν ένα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Το σχέδιο της μορφής της Παναγίας αποκαλύφθηκε στον αγιογράφο Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο καθώς βρήκε από την ίδια την Παναγία σχεδιασμένη την εικόνα και ο ίδιος με όμορφα χρώματα την τελείωσε. Από το θαύμα αυτό ονομάστηκε η εικόνα "Φανερωμένη".



Κυκλάδες: Παναγιά Μεγαλόχαρη-Τήνος : Το νησί έχει ανακηρυχτεί ιερό από το 1971 με νομοθετικό διάταγμα χάρη στη Μεγαλόχαρη. Στις 30 Ιανουαρίου του 1823, ενώ μόλις είχαν ολοκληρωθεί οι διεργασίες για την ανέγερση ενός ναού  αφιερωμένου στη Ζωοδόχο Πηγή και οι εργάτες έσκαβαν για να διαμορφώσουν τον προαύλιο χώρο, μέσα από τα χώματα ξεπρόβαλε το εικόνισμα της Παναγίας επιβεβαιώνοντας το όραμα της μοναχής Πελαγίας από το μοναστήρι του Κεχροβουνίου  της Τήνου. Στις 15 Αυγούστου στο νησί γιορτάζουν επίσης και την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».


Παναγία Εκατονταπυλιανή- Πάρος: Ονομάστηκε έτσι καθώς συνδέεται με μια παράδοση του 15ου αιώνα που λέει ότι η εκκλησία έχει 99 φανερές πόρτες και η 100η που είναι αφανής, μόλις φανερωθεί θα πάρουμε την Πόλη! Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η Αγία Ελένη, πλέοντας προς τους Αγίους Τόπους για την ανεύρεση του Τίμιου Σταυρού, αναγκάστηκε εξαιτίας φοβερής θαλασσοταραχής να κάνει στάση στο λιμάνι της Πάρου όπου και παρατήρησε ένα ναϋδριο, χαμένο ανάμεσα σε θάμνους και δέντρα. Εκεί προσευχήθηκε και έχτισε την εκκλησία της Παναγίας.


Παναγιά Κανάλα- Κύθνος: Είναι η πολιούχος του νησιού και οφείλει την ονομασία της στην εικόνα που βρέθηκε στο θαλάσσιο κανάλι ανάμεσα σε Κύθνο και Τζια. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων και αργότερα ένας χωρικός είδε στον ύπνο του την Παναγία που του υπέδειξε που να χτιστεί η μονή.


Δωδεκάνησα: Κοίμηση Θεοτόκου Μενετών- Κάρπαθος: Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό σημείο στην άκρη του χωριού Μενετές, στο χείλος του βράχου. Εκεί, στον Εσπερινό του Δεκαπενταύγουστου ακούγονται μοναδικά τα Εγκώμια της Παναγίας και την επομένη της γιορτής τηρείται το παμπάλαιο έθιμο ικάντο, όπου πωλούνται με δημόσιο πλειστηριασμό τα αφιερώματα των προσκυνητών στην Παναγία.


Βορειοανατολικό Αιγαίο: Παναγία Αγιάσου- Λέσβος Παλαιά παράδοση θέλει να ψάλλεται  στην αγρυπνία της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου η ειδική ακολουθία των εγκωμίων της Παναγίας, αντίστοιχη με του Επιταφίου Θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής. Η παραμονή της εορτής έχει συνδυαστεί με το έθιμο να ανεβαίνουν στην Αγιάσο χιλιάδες Λέσβιοι από τον τόπο διαμονής τους, περπατώντας ολόκληρη τη διαδρομή.


Παναγιά Σπηλιανή Η Καληαρμένισσα- Σάμος: Κρυμμένη πάνω από την πόλη του Πυθαγορείου, στην είσοδο ενός σπηλαίου ,θα βρείτε την Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής. Η εικόνα της Παναγίας είναι ραγισμένη και αυτό οφείλεται στο ότι καθώς ξένοι παλιότερα προσπάθησαν με καΐκι να πάρουν κρυφά στα μέρη τους το ιερό κειμήλιο, η εικόνα έπεσε στη θάλασσα καθώς την έβγαζαν από το καϊκι με αποτέλεσμα να ραγίσει σε κομμάτια. Τα τμήματα της εικόνας επιπλέοντας επέστρεψαν και πάλι στο νησί και οι πιστοί Σαμιώτες αφού τα βρήκαν έβαλαν την εικόνα στη θέση της. Από τότε ονομάζουν την εικόνα Παναγία Καληαρμένισσα.


Κρήτη: Παναγία Χρυσοσκαλίτισσα- Χανιά: Πήρε το όνομα της καθώς σύμφωνα με την παράδοση ένα από τα ενενήντα οκτώ σκαλοπάτια της ήταν χρυσό. Αργότερα, ο πατριάρχης το πούλησε για να πληρώσει τους φόρους του σουλτάνου και το μοναστήρι ερήμωσε. Λέγεται πως οι Τούρκοι προσπάθησαν να λεηλατήσουν την εκκλησία αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς ένας σμήνος μελισσών που είχε σχηματίσει την κυψέλη του στην κόγχη όπου και βρίσκεται το εικονοστάσι της Μονής, τους εμπόδισε να την ισοπεδώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου