Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Από την εκδήλωση "Διασχίζοντας τις θάλασσες, με την Αργώ για πλοίο"

Διασχίζοντας τις θάλασσες, με την Αργώ για πλοίο

Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στις θάλασσες του Ελληνισμού, από τον Εύξεινο Πόντο στο Αιγαίο, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, γεύτηκαν όσοι παραβρέθηκαν την Κυριακή 31 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιλη­ναίων Πετρούπολης «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ».


Ο Σύλλογος Μυτιληναίων «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ», με το μεγάλο έργο και την πλούσια δραστηριότητα, ο οποίος προβάλλει πάντα με μεράκι και πάθος την πολιτιστική κληρονομιά και τις λαϊκές παραδόσεις της αγαπημένης πατρίδας, της Λέσβου, διοργάνωσε μια εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παράσταση που συγκίνησε και ενθουσίασε τους πολυπληθείς φίλους του συλλόγου, που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον, πολλοί όρθιοι ως το τέλος, την εκδήλωση.


Κωνσταντινούπολη και Προποντίδα, Ανατολική Ρωμυλία και Πόντος, αλη­σμόνητες πατρίδες, ονόματα μυθικά που φορτίζουν συναισθηματικά τους Έλληνες αλλά και το Αιγαίο με τη Λήμνο και τη Λέσβο παρέλασαν μπροστά από τους θεατές μέσα από τους υπέροχους παραδοσιακούς χορούς τους, τα τραγούδια αλλά και με το θαυμάσιο ιστορικό οπτικοακουστικό υλικό. Τέτοιες εκδηλώσεις θυμίζουν στους μεγαλύτερους αυτό που έχουν στην καρδιά τους και μαθαίνουν στους νεώτερους τις ρίζες, τις παραδόσεις και την ιστορία τους.

Εξαιρετικοί οι χορευτές, μαθητές του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου, μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι με τις αυθεντικές παραδοσιακές στολές των περιοχών αυτών, κάτω από την καθοδήγηση του δασκάλου τους . Κωνσταντίνου Πιπίνη, ξεσήκωσαν τον κόσμο με το πάθος τους και την άψογη εκτέλεση σαράντα χορών !! Το Αμφιθέατρο πλημμύρισε τραγούδια, χρώματα, χορούς, νιάτα και έδειξε ότι οι νέοι ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και έχουν πραγματική δίψα να μάθουν και να συνεχίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.






Η Χορωδία του Συλλόγου «Νοστωδία» τραγούδησε τα όμορφα παραδοσιακά τραγούδια των τόπων αυτών και τους συνόδευσαν οι μουσικοί του συλλόγου Φραγκιουδάκης Λευτέρης με το λαούτο του και Αντάνης Άρης με την κιθάρα του. Επίσης τους χορούς του Πόντου συνόδευσαν οι μουσικοί Κουλαξουζίδης Γιώργος με τον κεμεντζέ του και Κεμετζετσίδης Γιάννης με το νταούλι του.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της όλης εκδήλωσης, τη διδασκαλία των χορών και την επιλογή των κειμένων είχε ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Κωνσταντίνος Πιπίνης. Ο κ. Πιπίνης εδώ και χρόνια διδάσκει στο χορευτικό τμήμα του συλλόγου και έχει κάνει μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια, καταφέρνοντας με πολύ αγάπη και μεράκι να μεταλαμπαδεύσει στα νέα παιδιά, την αγάπη για τους παραδοσιακούς χορούς και να φτιάξει μια ομάδα από χορευτές, με πολύ μεγάλο ρεπερτόριο χορών, που ενθουσιάζουν κάθε φορά όσους έχουν τη χαρά να τους δουν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πετρούπολης κ. Σ. Βλάχος, όπως επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Λάππας και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων. Επίσης έστειλαν μηνύματα και χαιρετισμούς ο βουλευτής, πρώην Υπουργός Αιγαίου κ. Ν. Σηφουνάκης, ο Νομάρχης Λέσβου κ. Π. Βογιατζής και πολλοί παράγοντες της δημόσιας ζωής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Αχιλλέας Χιωτέλλης, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος να προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά και τις λαϊκές παραδόσεις του τόπου μας.

Στο τέλος προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκά, τα περίφημα αμυγδαλωτά της Λέσβου, που ήρθαν κατευθείαν από το νησί για να γλυκάνουν τους παρευρισκόμενους φίλους του συλλόγου.

Ήταν μια όμορφη, ζεστή βραδιά που συγκίνησε και ευχαρίστησε τον κόσμο, όπως έδειξαν και τα πάρα πολλά θερμά συγχαρητήρια που εισέπραξαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου