Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΜΥΤΙΛΗΝΙΟ ΓΛΕΝΤΙ







Ένα γνήσιο Μυτιληνιό γλέντι έκλεισε με επιτυχία μια πλούσια σε δραστηριότητες χρονιά για τον «Θεόφιλο», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληναίων Πετρούπολης.


Στις 20 Ιουνίου συγκεντρώθηκαν στη Χασιά, στην ταβέρνα «Φαράγγι», όλοι οι Μυτιληνιοί της Πετρούπολης μαζί με τους πολυάριθμους φίλους τους για την τελευταία φετινή εκδήλωση του Συλλόγου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, που έχει γίνει πια θεσμός, ένα πατροπαράδοτο γλέντι με τις νοσταλγικές μυρωδιές και γεύσεις της Μυτιλήνης.
Όλοι μαζί χάρηκαν τη γιορτή, γεύτηκαν τις φημισμένες τοπικές νοστιμιές, λαδοτύρι, παστά και ελιές μαζί με άφθονο ούζο Μυτιλήνης. διασκέδασαν, γέλασαν, θυμήθηκαν τις νύχτες τους στο νησί, συγκινήθηκαν, γλέντησαν με την ψυχή τους σε μια υπέροχη ζεστή βραδιά.

Η ζωντανή ορχήστρα με επικεφαλής τον Μυτιληνιό δεξιοτέχνη στο σαντούρι Δημήτρη Κοφτερό, οι σκοποί και τα τραγούδια από τη χορωδία του συλλόγου «Νοστωδία» κράτησαν ψηλά το κέφι του κόσμου μέχρι τις πρωινές ώρες.
Οι χορευτές του χορευτικού τμήματος του συλλόγου ντυμένοι με τις όμορφες παραδοσιακές στολές τους, με την καθοδήγηση και συμμετοχή του δασκάλου τους κ. Κώστα Πιπίνη, ξεσήκωσαν τον κόσμο με τους παραδοσιακούς χορούς της Λέσβου, με τον ενθουσιασμό και τη δεξιοτεχνία τους.
Η βραδιά άρχισε με το θερμό χαιρετισμό του ακούραστου Προέδρου του Συλλόγου κ. Αχιλλέα Χιωτέλλη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τόνισε ότι είναι χρέος όλων να προσπαθούμε για τη διατήρησή της και υποσχέθηκε ότι ο Σύλλογος «Θεόφιλος» θα προβάλλει πάντοτε με όλες του τις δυνάμεις, με κόπους και θυσίες αν χρειαστεί, τον αγαπημένο γενέθλιο τόπο.



Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι συντοπίτικων συλλόγων, ο Αντιδήμαρχος Πετρούπολης κ. Θεόδωρος Λάπας, η δημοτική σύμβουλος κ. Βικτωρία Βατούση και πολλοί φίλοι του συλλόγου, άνθρωποι της τέχνης και του λόγου. Όλοι εκφράστηκαν με θαυμασμό για τη προσπάθεια του «Θεόφιλου» και δήλωσαν ότι είναι συμπαραστάτες στο έργο του.
Θερμές ευχές στείλανε με μηνύματά τους ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής και ο συγγραφέας κ. Τάκης Χατζηαναγνώστου. Ο κ. Νομάρχης ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των κατοίκων της Λέσβου για το έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Μυτιληναίων για τον τόπο όλων τους, ενώ τις δικές του ευχαριστίες έδωσε και ο κ. Τ. Χατζηαναγνώστου για όλα αυτά που χαρίζει ο «Θεόφιλος» στην Μυτιλήνη και ευχήθηκε να είναι πάντα καλά και να συνεχίζει το έργο του.

Ένας σύντομος απολογισμός του πλούσιου έργου του συλλόγου στη φετινή χρονιά δείχνει τη σπουδαία δουλειά που γίνεται ώστε να μείνει ζωντανή η πολιτιστική κληρονομιά, οι λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και η αγάπη για τον τόπο και να μεταλαμπαδευθούν στους νεώτερους.

Οι εκδηλώσεις πολλές: για τον λογοτέχνη Τάκη Χατζηαναγνώστου, για τον ζωγράφο και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, καθώς και η θαυμάσια έκδοση του ημερολογίου με τα έργα του, η εξαιρετική μουσικοχορευτική παράσταση η αφιερωμένη στις θάλασσες του Ελληνισμού με τους χορούς του Πόντου, Ρωμυλίας, Κωνσταντινούπολης, Λήμνου, Λέσβου που συγκίνησε, εκδρομές, αποκριάτικος χορός κ.ά.

Ο Σύλλογος Μυτιληναίων «Θεόφιλος» με τη δράση του αγκαλιάζει και φέρνει κοντά όλους τους Μυτιληνιούς, κρατάει ζωντανή την επαφή και τις αναμνήσεις με τον τόπο τους και μεταφέρει την επιθυμία στα παιδιά να γνωρίσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Καλό καλοκαίρι και «καλή πατρίδα» για τους τυχερούς που θα την επισκεφθούν συνόδευσαν στο τέλος τους καλεσμένους καθώς και η υπόσχεση ότι από το Σεπτέμβριο όλοι θα είναι πάλι εδώ για μια ακόμη πιο δημιουργική χρονιά.


div>Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου