Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Περιβάλλον και Σύλλογοι

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ


                    




Οι Σύλλογοι και τα μέλη τους στην πρώτη γραμμή της προσφοράς



Με μεγάλη χαρά παραλάβαμε στις 27 Ιανουαρίου 2010, έναν κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. (http://www.electrocycle.gr/) ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει σχεδόν ολοκληρωτικά το παζλ των μέσων ανακύκλωσης που υπάρχουν στο Σύλλογο Μεσοτοπιτών και δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη μας και όχι μόνο, να συμμετέχουν με κάθε δυνατό και απλό τρόπο σε αυτό το στοίχημα ζωής της ανθρωπότητας, δίνοντας περιβαλλοντική ελπίδα στις επόμενες γενιές.

Η αρχή έγινε στην Γενική Συνέλευση του 2009 όταν και παρουσιάστηκαν...

στα μέλη μας οι συσκευασίες για ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικών και γυάλινων μπουκαλιών, αλουμινένιων συσκευασιών (π.χ. κουτάκια αναψυκτικών όπου γίνεται και συνεχή κατανάλωση), μπαταριών, μελανοδοχείων και συναφών υλικών που μας προμήθευσαν αντιστοίχως ο Δήμος Αθηναίων, η εταιρεία ΑΦΗΣ ΑΕ (http://www.afis.gr/ - ανακύκλωση φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών) και η εταιρεία Cartridge World (http://www.cartridgeworld.gr/ - ανακύκλωση μελανιών).

Στη συνέχεια τον Μαΐο του 2009 παραλάβαμε από την εταιρία REVIVE (www.revive.gr )ένα βαρέλι για τη συλλόγη χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και τον Δεκέμβριο του 2009 ένα ειδικό κάδο για ανακύκλωση όλων των ειδών των λαμπτήρων από την ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. (http://www.fotokiklosi.gr/)


Ο Σύλλογος έτσι έχει τη δυνατότητα στο χώρο της αίθουσάς του να συνεισφέρει με δυναμικό τρόπο στην ανακύκλωση καθώς μέσα στο 2009 προωθήθηκαν σε μεγαλύτερους εξωτερικούς συλλέκτες εκατοντάδες κιλά χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου καθώς και ποσότητες μπαταριών, χρησιμοποιημένων μελανιών και μαγειρικών λαδιών.



Το 2010 ευελπιστούμε πως θα ξεπεράσουμε τη φετινή προσπάθεια και θα ανακυκλώσουμε μεγάλες ποσότητες από αυτά τα υλικά μαζί με λαμπτήρες και ηλεκτρικές συσκευές.

Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας
Είμαστε στο μέσο της Δεκαετίας της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη με στόχο τη διαμόρφωση, μέσω της εκπαίδευσης, των ενεργών πολιτών, δηλαδή των πολιτών εκείνων οι οποίοι θα έχουν ουσιαστική παρέμβαση στη διαμόρφωση του κοινωνικού/περιβαλλοντικού γίγνεσθαι.

Το 2010 έχει χαρακτηριστεί με θεματικό περιεχόμενο ως εξής: Ενέργεια- Ανανεώσιμες Πηγές & Τοπικές Κοινωνίες.



«Το κοινό μας μέλλον» και η έννοια της «Αειφορίας» μας επιβάλλει να ζήσουμε έχοντας στο νου μας ότι «ο πλανήτης αυτός δεν μας ανήκει, τον δανειστήκαμε από τις μελλοντικές γενιές».

Οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανόμενης και της βιοποικιλότητας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αναλώνονται σε τέτοιο βαθμό που να μην επιτρέπεται η μεσο-μακροπρόθεσμη φυσική ανανέωση ή αναπαραγωγή τους. Πρέπει δηλαδή να διαφυλάσσονται οι πόροι αυτοί στο διηνεκές.



Τα Ηνωμένα Εθνη κήρυξαν τη φετινή χρονιά ως Ετος Βιοποικιλότητας, προειδοποιώντας ότι ο σημερινός ρυθμός απώλειας ειδών είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος του κανονικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο πλανήτης χάνει σήμερα τρία είδη ανά ώρα, και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη διανύει το έκτο κύμα μαζικών εξαφανίσεων στην ιστορία της.



Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής σε όλες της μορφές, τα επίπεδα και τους συνδυασμούς τους. Είναι η ποικιλία των ζωντανών οργανισμών και των οικολογικών συμπλεγμάτων που σχηματίζουν, έναν ανεκτίμητης αξίας φυσικό πόρο που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ανθρώπινων πολιτισμών, έναν κοινό παγκόσμια πλούτο, η βιώσιμη διαχείριση του οποίου αποτελεί την ουσιαστικότερη ίσως εγγύηση για την ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών.
Με τη σκέψη στο μέλλον και στις νέες γενιές


Η Αειφορία εκφράζει την υποχρέωση της παρούσας γενιάς να μεταφέρει στις επερχόμενες γενιές τον πλανήτη στην κατάσταση που αυτή τον βρήκε, αν όχι σε καλύτερη. Με άλλα λόγια, οι οικονομικές δραστηριότητες δεν επιτρέπεται να διακυβεύουν την ποιότητα της ζωής των επερχόμενων γενιών από απόψεως φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη αυτό καθεαυτό, την ποιότητα δηλαδή των υδάτων, του αέρα, του εδάφους και τη βιοποικιλότητα αλλά και τα φυσικά αποθέματα του πλανήτη, τους φυσικούς, δηλαδή, πόρους (πετρέλαιο, ορυκτά, δάση, γλυκό νερό) που δεν είναι ανεξάντλητοι.



Και όπως έχουμε εκφράσει και παλαιότερα μακάρι η προσπάθεια της ανακύκλωσης να βρει πρόσφορο έδαφος και αποδοχή από όλους μας και να γίνει συνείδηση και μάθημα ζωής εντός και εκτός αιθουσών. Όλοι οι φορείς και κυρίως το νεοσυσταθέν υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μαζί με το υπουργείο Παιδείας πρέπει να επενδύσουμε με πολλούς και συνεχείς τρόπους την εμπέδωση της περιβαλλοντικής παιδείας. Σε αυτήν την προσπάθεια της ανακύκλωσης και της εξοινονόμησης ενεργειακών πόρων σας θέλουμε όλους ενεργούς συμπαραστάτες και συμμέτοχους. Η δική σας συμβολή είναι δώρο ζωής στον πλανήτη και στις επόμενες γενιές.



Προλαβαίνουμε…



Μην αφήσουμε τη φύση να μας εκδικηθεί για τα εγκλήματα που εμείς, ο σύγχρονός τρόπος ζωής και ο ασυγκράτητος ρυθμός ανάπτυξης και πλουτισμού έχουν διαπράξει εις βάρος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου