Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Λέσβος, Κουλτούρα, Πολιτισμός, Μυθολογία

Η Λέσβος αναφέρεται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια ως το μέρος που συναντήθηκαν μετά την άλωση της Τροίας ο Μενέλαος, ο Διομήδης και ο Οδυσσέας για να αποφασίσουν ο τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ευρήματα τους φανερώνουν έναν πολιτισμό συναφή με αυτό των Τρώων και των Μυκηναΐων.
Κεντρικά πρόσωπα κατά την καλλιτεχνική άνθιση των αρχαίων χρόνων ήταν ο Αρίων  μουσικός και ποιητής από την Μήθυμνα, ο Θεόφραστος, η Σαπφώ και ο Τέρπανδρος από την Άντισσα και  ο Αλκαίος που ανέδειξαν την αιολική μελωδική ποίηση.
Ο Θεόφιλος γνωστός και ως "Ευζωνας", διότι συχνά φορούσε φουστανέλα, γεννήθηκε το 1873 στη Βαρειά, προάστιο της πόλης της Μυτιλήνης. Η ζωή του γεμάτη στερήσεις, ταξίδια και δημιουργία μας θυμίζει παραμύθι. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των έργων του είναι τα φυσικά χρώματα που χρησιμοποιούσε στις μπογιές του, στα οποία οφείλεται η ακτινοβολία των τοπίων και των προσώπων και απεικονίζονται στους πίνακές του. Ζωγράφιζε σε καφενεία, σπίτια, ξωκκλήσια και η πληρωμή του...λίγο ουζάκι και ένας Μυτιληνιός μεζές. 
Μετά το θάνατό του το 1934, τα έργα του ταξίδεψαν στην Ευρώπη όπου τα έργα του αναγνωρίστηκαν από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πίνακες του Θεοφίλου έχουν εκτεθεί και στο Μουσείο του Λούβρου. Πολλά έργα του Θεοφίλου εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο του Θεοφίλου που βρίσκεται στη γενέτειρα του, Βαρειά δίπλα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Teriade".
Τον 20ο αιώνα, ο Αργύρης Εφταλιώτης αναζωογονεί την Νεοελληνική Λογοτεχνία, ενώ στη συνέχεια οι μεγάλοι πεζογράφοι Στρατής Μυριβήλης και Ηλίας Βενέζης προσφέρουν με το έργο τους αντιπολεμικά και ανθρωπιστικά ερεθίσματα σ’ ένα παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Ο Ασημάκης Πανσέληνος, ο Νίκος Καμπάς, ο Σ. Παρασκευαϊδης, ο Μ. Κουντουράς φωτίζουν τη Λεσβιακή Άνοιξη μέχρι τον Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη που η ποίηση του μαζί με της Σαπφούς έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο την μοναδική και ιδιαίτερη φύση της Λέσβου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου