Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Το ποτάμι του "Αγίου Δημητρίου"

της μαθήτριας Χρυσοβαλάντη Δημητρίου - Μαϊστρέλλη

Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στην περιοχή, ανάμεσα σε περήφανα πεύκα, μυρωδάτες καρυδιές και σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.
     Διασχίζει το δάσος της «Μεγάλης Λίμνης» και μετά μια μακρά διαδρομή καταλήγει στον κόλπο της «Γέρας».
     Δίπλα στο ποτάμι υπάρχουν περιβόλια που αρδεύονται κατά τη θερινή περίοδο και κτήματα με ελιές που αποτελούν και την κυριότερη καλλιέργεια της περιοχής.
    Στις όχθες του ποταμού ευδοκιμούν διάφορα φυτά, όπως λυγαριές, καλαμιές, δάφνες και μέσα στο νερό ζουν ψάρια του γλυκού νερού, βατράχια, καβούρια και χέλια.
    Στο μεγαλύτερο μήκος του το ποτάμι είναι αβαθές και μόνο σε ορισμένα σημεία μπορεί να φθάσει το 1.30 εκ. περίπου.
    Πριν από αρκετά χρόνια στο ποτάμι αυτό κάνανε μπάνιο το καλοκαίρι, σήμερα όμως το αυτοκίνητο άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων κι όλοι προτιμούν τη θάλασσα (πιο ζεστή, πιο υγιεινή).
    Τότε που δεν υπήρχαν πλυντήρια οι γυναίκες έπλεναν τις κουβέρτες και τα βαριά ρούχα στον ποταμό κι οι τεχνίτες με τα ξεροκάλαμα έφτιαχναν κοφίνια, καλάθια κ.λ.π που σήμερα όλα αυτά αποτελούν μια απλή ανάμνηση.
   Μπορεί να γίνουν έργα ανάπλασης και τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής και να μετατραπεί το μέρος αυτό σε ειδυλλιακό χώρο περιπάτου κι αναψυχής, για να μπορεί ο κάθε επισκέπτης να αισθάνεται και να νοιώθει την ομορφιά και το μεγαλείο της φύσης.
  Σήμερα όπως είναι η περιοχή                                              Θα θέλαμε να γίνει έτσι                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου