Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Θερμή


H Θερμή  απέχει 11Km από την πόλη της Μυτιλήνης, αποτελεί το κέντρο της γύρω περιοχής , και χωρίζεται σε δύο μέρη στην Κάτω και Άνω Θερμή.
Η Κάτω Θερμή βρίσκεται κοντά στην θάλασσα σε μικρή απόσταση από τους Πύργους. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένα αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης και πολλά εξοχικά κέντρα. Επίκεντρο της περιοχής αποτελεί το γραφικό λιμανάκι με τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες, τις πλακόστρωτες αποβάθρες και τα παραδοσιακά καφεδενάκια., ενώ λίγο πιο πέρα τα ερείπια ενός παλιού και ταυτόχρονα επιβλητικού νερόμυλου συνθέτουν μια ωραία αυθεντική νησιώτικη εικόνα στα μάτια του κάθε επισκέπτη.
Η περιοχή ήταν από πολύ παλιά πόλος έλξης των παραθεριστών. Σφραγίδα για αυτό αποτελεί το παλιό ξενοδοχείο "Σάρλιτζα Παλλάς", που αν και εγκαταλελειμμένο τώρα είναι ακόμη σε θέση "να ξυπνήσει" στους περαστικούς παλιές καλές εποχές. Λίγο πιο πέρα βρίσκονται και τα ιαματικά θερμά νερά. Η λέξη άλλοστε σάρλιτζα στα τουρκικά σημαίνει "κίτρινα νερά". Τα ιαματικά νερά της Θερμής ήταν περίφημα και στην αρχαιότητα. Στις ανασκαφές που έγιναν για την ανέγερση του ξενοδοχείου "Σάρλιτζα Παλλάς" βρέθηκαν μικροί λουτρώνες και σύστηματα αποχετεύσεως. Βρέθηκε επίσης επιγραφή με τις λέξεις: "Αρτεμιδι τη Θερμία" και άλλα ευρήματα που πείθουν ότι εκεί λατρευόταν η θεά Άρτεμις προστάτιδα των θερμών πηγών και ότι γινόταν ποιητικοί και άλλοι διαγωνισμοί προς τιμήν της θεάς. Ακόμη τα ιαματικά νερά της Θερμής τα προτιμούσαν ιδιαίτερα οι Ρωμαίοι. Σήμερα οι χώροι των λουτήρων ανακαινίζονται και ξαναβρίσκουν σιγά σιγά την παλιά τους αίγλη.
Σε απόσταση 500m περίπου, σε νότια κατεύθυνση απ' το Σάρλιτζα Παλλάς, στη θέση Πετράλωνα, βρισκόταν η προϊστορική Θερμή. Ίχνη της απεκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη της Αγγλίδας αρχαιολόγου Λαμπ, το 1930 - 1933. Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως πείθουν ότι στην περιοχή ήκμασε πολιτισμός ισόχρονος με τον Τρωικό, τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό. Οι ανασκαφές απεκάλυψαν ερείπια από πέντε πόλεις που ήταν χτισμένες η μια επάνω στην άλλη.
Από την μελέτη των ευρημάτων συμπεραίνεται ότι κατά το 300 π.Χ. ζούσε στη Θερμή ένας λαός που είχε ξεπεράσει την κατεργασία της πέτρας και αρχίζει να κατεργάζεται τα μέταλλα.
Το σχήμα των σπιτιών των κατοίκων της αρχαίας Θερμής ήταν παρόμοιο με το σχήμα των σπιτιών των Τρωών. Τα αγγεία που βρέθηκαν, έχουν πολλά κοινά με τα αγγεία της Τροίας, όπως και τα ειδώλια και τα μαρμάρινα και τα χάλκινα εργαλεία. Τα ευρήματα της Θερμής κρίθηκαν απ' τους αρχαιολόγους απ’ τα καλύτερα που υπάρχουν στα ξένα και στα ελληνικά μουσεία.
Ένα χιλιόμετρο απ' την ακτή, βρίσκεται επάνω σε ύψωμα πλημμυρισμένο από ελιές, η Επάνω Θερμή. Χαρακτηριστικό της περιοχής οι στενοί ανηφορικοί δρόμοι και οι ντουσεμέδες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η όμορφη εκκλησιά των Εισόδων της Θεοτόκου και τα ερείπια του Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη θέση "Ταξιάρχης".
Επάνω από την κωμόπολη στο ύψωμα "Καρυές" βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, πόλος έλξης χιλιάδων προσκυνητών απ' όλον το κόσμο. Η εκκλησία του είναι διόροφη και η εικονογράφηση της εντυπωσιακή. Το μοναστήρι χτήστηκε απο δωρεές πιστών και τα εγκαίνια του έγιναν το 1963. Στην εκκλησία φυλάσσονται τα λείψανα των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που βρέθηκαν κατά θαυμαστό τρόπο ύστερα από επίμονα όνειρα πιστών. Το μοναστήρι διαθέτει χώρους για την φιλοξενία των προσκυνητών καθώς και οργανωμένο εστιατόριο.
Η περιοχή της Θερμής ξεχωρίζει για το ξηρό της κλίμα. Κήποι με λαχανικά και οπωροφόρα δένδρα καλύπτουν τη εύφορη γη της, ανάμεσα τους ξεπροβάλλουν επιβλητικοί ελαιώνες ενώ μικρές και ωραίες παραλίες όπως ο Αη Γιώργης και το Πεταλίδι έρχονται να συμπληρώσουν την πολυμορφία του τοπίου.


πηγή: http://www.lesvosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου