Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μυτιληνιών στην Αθήνα!

Γράφει ο Lesvos Mytilene στο facebook
Χθες (22/06/2011) πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μυτιληνιών στην Αθήνα που οργανώσαμε μαζί με την Μυτιληνιά Διάλεκτο μετά από δική σας ιδέα και προτροπή. Η συνάντηση έγινε σε ντόπιο μεζεδοπωλείο στην Θεμιστοκλέους, στον Ανδρέα!

Τα άτομα που μας είχαν δηλώσει ότι θα έρθουν σίγουρα ήταν 30+ οπότε είχαμε κλείσει ένα τεράστιο τραπέζι στο μαγαζί για 30 άτομα. Ο Γιάννης κατέφθασε εκεί 8 παρά ενώ εγώ στις 8 και κάτι και ήδη είχαν έρθει κάποια άτομα τα οποία ήταν από τη Βατούσα. Αυτό μας έδωσε μεγάλη χαρά και φαινόταν από νωρίς ότι θα έρθει αρκετός κόσμος.

Η ώρα περνούσε και όλο και περισσότεροι κατέφθαναν από τους οποίους μάλιστα, προς έκπληξή μας, οι περισσότεροι ήταν από τη Βατούσα!

Οι πρώτες γνωριμίες και κουβέντες άρχισαν και όλοι ήταν τόσο χαρούμενοι που ανταμώσαμε τόσοι ντόπιοι μαζί και είχαμε τόσα κοινά να συζητήσουμε! Οι μεζέδες και τα ούζα άρχισαν να ρέουν άφθονα στο τραπέζι στο οποίο μπορούσες να βρεις κάθε λογής ντόπιο προϊόν! Οι σαρδελούδες, τα ψαρέλια, το τυρί και άλλοι μεζέδες άδειαζαν στα πιάτα τα οποία αντικαταστούσαν το ένα το άλλο συνεχώς! Τα ουζέλια άδειαζαν κάθε 20λεπτο και το μαγαζί μας ανεφοδίαζε με το "φάρμακό" μας στη στιγμή! Ο κόσμος όλο και αυξανόταν και το τραπέζι γέμισε. Μετά από λίγο δεν χωρούσαν άλλοι και βάλαμε κι άλλο τραπέζι. Όμως και πάλι ήρθαν κάποιοι ακόμα ώστε αναγκαστήκαμε να προεκτείνουμε το τραπέζι κι από την άλλη πλευρά! Λίγο ακόμα και θα βγαίναμε απ' έξω! Για μεγάλη μας χαρά ήρθαν περισσότεροι απόσοι δήλωσαν και συναλικά ήμασταν 42!! Το παρόν έδωσε όπως είπαμε η Βατούσα, Μυτιλήνη, Καλλονή, Πλωμάρι, Πέτρα, Μόλυβος, Φίλια και πολλά άλλα μέρη του νησιού που ξεχνάω ή δεν άκουσα οπότε ας το γράψει κάποιος στα σχόλια ό,τι ξέχασα.

Καθώς η ώρα κυλούσε, το κέφι ανέβαινε ακατάπαυστο και σε αυτό βοηθούσε και το πολύ ουζέλ'. Ο Γιάννης μέσα στη ζωντάνια έκανα γύρες στο τεράστιο τραπέζι πείραζε τους συντοπίτες μας και μας έλεγε Μυτιληνιές λέξεις και εκφράσεις. Έτσι άρχισε η ντοπιολαλιά και οι Μυτιληνιές λέξεις και εκφράσεις έδιναν και έπαιρναν από όλους μας και ένας μάθαινε στον άλλον ό,τι δεν ήξερε! Εκφράσεις που θύμιζαν Κορεάτικα όπως αποκάλεσε ο κ. Στρατής! Η λέξη "μουστούκ'" που συνηθίζουμε να αποκαλούμαστε με το Γιάννη, δεν έμαθα για ακόμα μία φορά τι σημαίνει αφού και πάλι κανένας στο τραπέζι δεν ήξερε!

Οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν τα νιάτα τους στο νησί και στα χωριά τους όπως καντάδες που έκαναν μικροί στην Βατούσα και πόσο ωραία και κοντά είναι εκεί οι άνθρωποι που μοιάζουν σαν μια μεγάλη οικογένεια που ο ένας ξέρει τον άλλον ειδικά στα χωριά! Πολλοί έχουν να πάνε στον τόπο τους 20 χρόνια, άλλοι 10 και άλλοι πάνε κάθε καλοκαίρι ή με την πρώτη ευκαιρία.

Ανάμεσα στις συζητήσεις δεν έλειψαν αναφορές δυστυχώς στο πόσο ανεκμετάλλευτο είναι το νησί μας μιας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και απαρτίζεται από αμέτρητο φυσικό πλούτο που δεν έχει αναδειχθεί καθόλου όπως ωραίες και πεντακάθαρες παραλίες που δεν πάνε καλά καλά άνθρωποι από το νησί και πως αν γίνει μία προσπάθεια θα αυξηθεί ο τουρισμός όπως του αξίζει. Ακόμα, αρνητικά σχόλια έλαβαν και οι ακτοπλοϊκές γραμμές που έχουν αφήσει παραμελλημένο το νησί και θα έπρεπε να είχαμε ένα τουλάχιστον ταχύπλοο που να κάνει τις μισές ώρες και όχι να τρώει κάποιος 10 και 13 ώρες για να έρθει στη Λέσβο.

Γύρω στη 1 αρχίσαμε να το διαλύουμε οι πρώτοι και κατά τις 02:30 οι τελευταίοι που δεν άφησαν ούζο για ούζο (ε Γιάννη;!), μετά από μία κεφάτη βραδιά που τα είχε όλα! Δεν καταμετρήσαμε πόσα ουζέλια πήραμε πάντως το σίγουρο είναι ότι αν τα έβαζες όλα μαζί έφτιαχνες σίγουρα πύργο!

Όλοι ήθελαν να γίνει κι άλλη συνάντηση οπότε δώσαμε ραντεβού για μετά το καλοκαίρι. Εγώ με το Γιάννη σκεφτήκαμε χωρίς να το έχουμε συνεννοηθεί καν, να κάνουμε αυτή τη συνάντηση κάθε τρίμηνο!


Manolis Avagiannis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου