Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Παράκοιλα


Ένα από τα πιο παραγωγικά χωριά της Λέσβου. Απέχει από την πόλη της Μυτιλήνης 51,7km Από τη μια οι πορτοκαλεώνες της περιοχής που σκορπούν μεθυστικά αρώματα την εποχή της ανθοφορίας, και από την άλλη ο ολοπράσινος κάμπος καθιστούν τη θέση του χωριού πολύ προνομιούχα.
Στην κορυφή του βουνού Iσσα, στα σύνορα Παρακοίλων -Ανεμώτιας, σε Β. κατεύθυνση από το χωριό υπάρχει πύργος διαστάσεων και γύρω του λείψανα αρχαίου οικισμού. Στην κορυφή του λόφου είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο παρατηρούνται αρχιτεκτονικά μέλη παλιού κτίσματος με ανάγλυφες παραστάσεις και διακοσμήσεις.
Η αρχαία κώμη “Παράκελα” ήταν χτισμένη έξω απ’ το κάστρο. Στα Ν. των Παρακοίλων υπήρχαν τα μικρά χωριά Ανδροντικάδος και Χώρα που οι κάτοικοί τους τα εγκατέλειψαν σε άγνωστο χρόνο, και συγκεντρώθηκαν πάνω στο ύψωμα , “παρά; την κοιλάδα”. Έτσι το νέο χωριό πήρε το όνομα Παράκοιλα.
Εκτεταμένη ακρογιαλιά αρχίζει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου απ’ το χωριό, απ’ το γραφικό ψαρολίμανο στα Ν. και τελειώνει στον κάβο “Μεδούσι”. Η ακτή προσφέρεται για κολύμπι και για ψάρεμα.
Στα βουνά πάνω από τα Παράκοιλα ευδοκιμούν και τα ροδόδεντρα (Rhododendron luteum
Οικ. Ericaceae ), που αποτελούν μοναδικά στο είδος τους σ’ όλη την Ευρώπη.

Αναπτυγμένη είναι η βιοτεχνία νημάτων. Τα Παράκοιλα φημίζονται για τις φλοκάτες, τις κουβέρτες και τα κιλίμια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου