Μέκκα της παράδοσης ή ‘‘Ελβετία της Λέσβου‘‘. Και οι δύο χαρακτηρισμοί ‘‘πάνε γάντι‘‘ στην νύφη του Ολύμπου την Αγιάσο. Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του ξεχωρίζει για την οργιαστική της βλάστηση, το αρχοντικό της ύφος, το γλωσσικό της ιδίωμα, την ιδιαίτερη κουζίνα της τα μουσικοχορευτικά της δρώμενα, το ονομαστό καρναβάλι της και τις παραδοσιακές τέχνες της (κεραμική - υφαντική - ξυλογλυπτική). Με πληθυσμό 2,587 κατοίκους είναι γνωστή για το προσκύνημα της Παναγίας, με τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου.
Το εικόνισμα μεταφέρθηκε το 802 μ.Χ. Το 1170 μ.Χ. χτίστηκε η πρώτη εκκλησία – μοναστήρι γύρω από την οποία αναπτύχθηκε σταδιακά ο οικισμός. Τα αξιοθέατα της πολλά.
Ξεχωρίζουν:
- Η Εκκλησία της Παναγίας: βασικός πόλος έλξης όλων των επισκεπτών. Μια πόρτα του αυλόγυρου της οδηγεί στο παλιό ‘‘Χάνι‘‘, που θυμίζει σκηνικό του Θ. Αγγελόπουλου.
- Το Λαογραφικό Μουσείο της Παναγία: Βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ναού και περιέχει πολύτιμα έργα λαϊκής τέχνης, τίμφαλη από δωρεές πιστών, νομίσματα, και μια εξομοίωση δωματίου παλιού Αγιασώτικου σπιτιού.
- Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Παναγίας: Στον αύλειο χώρο του ναού με Σταυρό με τίμιο ξύλο, λείψανα Αγίων, ιερά σκεύη, ευαγγέλια και άμφια, καντηκό επιτάφιο της Παναγίας κ.α.
- Η Λαογραφική Συλλογή Στρατή Τζίννη: Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και διασώζει εργαλεία από την πλούσια βιοτεχνική ιστορία του, αρχειακό και ψηφιακό υλικό.
- Το κτηριακό συγκρότημα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου: που διαθέτει λαογραφική συλλογή, κινηματοθέατρο, πλουσιότατη αίθουσα εκδηλώσεων.
- Καρήνη – Άγιος Δημήτρης: Οι επισκέπτες της επισκέπτες της Αγιάσου νιώθουν κατάπληξη μόλις την προσεγγίσουν εξαιτίας της οργιαστικής βλάστησης, φαινόμενο σύνηθες για νησιωτικό οικισμό. Υπάρχουν διαδρομές με πολύ καλή σήμανση, που δίνουν ευκαιρία για ένα μοναδικό περίπατο στον καστανιώνα του χωριού. Λίγα χιλιόμετρα πριν φθάσουμε στην Αγιάσο βρίσκεται η καταπράσινη Καρήνη με τα αιωνόβια πλατάνια της και τα τρεχούμενα νερά, όπου πολλοί κάνουν στάση για φαγητό και καφέ. Εδώ έβρισκε συχνά καταφύγιο ο Θεόφιλος και μάλιστα σώζονται και τα υπολείμματα μια τοιχογραφίας του. Γραφικός οικισμός είναι και ο Άγιος Δημήτρης όπου αναβλύζουν οι ονομαστές πηγές του Τζίγγου. Στην περιοχή γυρίστηκε και το πρώτο γυμνό στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου το ‘‘Δάφνις και Χλόη‘‘. Αξίζει και εδώ μια στάση για καφέ ή φαγητό.
- Προϊόντα – Γεύσεις: Η Αγιάσος φημίζεται επίσης και για τα φρούτα της (μήλα, κεράσια, αχλάδια, καρύδια, κάστανα κλπ). Παραδοσιακά Προϊόντα της είναι επίσης ο χαλβάς της (που μοιάζει με μαντολάτο) και ο ξινός τραχανάς της (σε σχήμα ‘χάχλας‘). Ο συνεταιρισμός γυναικών του χωριού παράγει γλυκά του κουταλιού, λικέρ, τραχανά, ζυμαρικά, αμπελόφυλλά, γλυκά του ταψιού, καθώς και εργόχειρα – τηλ. 22520- 23318 begin_of_the_skype_highlighting 22520- 23318 end_of_the_skype_highlighting, 22682.
Πανηγυρικές Εκδηλώσεις:
· Καρναβαλικές εκδηλώσεις – κάθε αποκριά.
· Γιορτή κερασιού – κάθε Ιούνιου.
· Γιορτή Κάστανου τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.
· Της Αγίας Τριάδας τον Ιούνιο.
· Του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου με στολισμένα άλογα και μουσικές, που κατεβάζουν την εικόνα του Αγίου πεζή από τον Όλυμπο και στην συνέχεια την περιφέρουν στο χωριό, σταματώντας για κέρασμα στα καφενεία.
· Της Παναγίας του Προσκύνημα των πιστών με εορταστικές εκδηλώσεις όλο των δεκαπενταύγουστο και κορύφωση στις 15 του μήνα, οπότε και γίνεται το αδιαχώρητο. Από όλα τα μέρη του νησιού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έρχονται με τα πόδια να προσκυνήσουν την Μεγαλόχαρη.
· Τα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου.
· Του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: εφημερίδα ‘‘Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ Αιγαίου‘
Σελίδα: 21
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου