Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ασώματος & Δήμος Ευεργέτουλα


Ασώματος

Ο παραδοσιακός οικισμός του Ασωμάτου με τα καταπληκτικά λιθρώστοκα είναι το πιο ορεινό χωριό του Δήμου Ευεργέτουλα και φημίζεται για τα παξιμάδια του. Εδώ λειτουργεί συνεταιρισμός γυναικών που παράγει γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, αρωματικά φυτά, αλλά και υφαντά, μαρμάρινα γουδιά, εργόχειρα. Στο χωριό έχει παράδοση η καλαθοπλεκτική και παράγονται καλάθια και καλαθάκια σε διάφορα σχέδια και μεγέθη. Επίσης και η ξυλογλυπτική.
Όαση δροσιάς στην περιοχή – με παράκαμψη μόλις 4 χλμ. από τον οδικό άξονα Αγιάσου – Μυτιλήνης – αποτελούν οι “Άγιοι Ανάργυροι” με το ομώνυμο εξωκκλήσι, το ποταμάκι τα πεύκα και τα βαθύσκια πλατάνια. Όλο το καλοκαίρι δέχονται πολλούς επισκέπτες για πικ-νικ ή για καφέ και ούζο στο καφενεδάκι που λειτουργεί εκεί.
Στο παλιό Δημοτικό σχολειό του χωριού, που ανακαινίστηκε στεγάζεται το Κέντρο Περιβάλλοντος Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Ασωμάτου, το μοναδικό του νησιού. Το Κέντρο έχει στόχο να δημιουργήσει περιβαλλοντική συνείδηση στου μαθητές της Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης. Δέχεται κάε χρόνο πολλές επισκέψεις από την Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγή: εφημερίδα “Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ Αιγαίου”
Σελίδα: 20
                  

Δήμος Ευεργέτουλα

Η περιοχή Ευεργέτουλα αποτελείτε από επτά χωριά: Ασώματος, Κάτω Τρίτος, Λάμπου Μύλοι Κεραμειά, Μυχού, Συκούντα και Ίππειος και τον διασχίζει ένας ποταμός, από τον οποίο πήρε το όνομά του.
Η περιοχή έχει πληθυσμό 3,336 κατοίκους. Σήμα κατατεθέν του ο υγροβιότοπος του Ντιπίου και το Κέντρο Περιβάλλοντος Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) που λειτουργεί στον Ασώματο.

Πηγή: εφημερίδα “Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ Αιγαίου”
Σελίδα: 20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου